REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W świadomym zdrowego odżywiania społeczeństwie rośnie rola dietetyków

  • Autor: pr
  • Data: 04-06-2012, 14:34

W coraz bardziej świadomym w zakresie zdrowego odżywiania społeczeństwie rośnie rola dietetyków. Od ich doświadczenia zawodowego zależy nie tylko ich osobista satysfakcja, ale przede wszystkim stan zdrowia Polaków.

REKLAMA

Zawód dietetyka zyskuje na popularności. Coraz bardziej powszechne jest też wśród Polaków przekonanie o znaczeniu konsultacji dietetycznej, która jest obecnie czymś dużo bardziej złożonym, niż opracowanie jadłospisu.

Wizyta u specjalisty ds. żywienia - podobnie jak u lekarza - jest coraz częściej świadomym wyborem i ma funkcję zapobiegawczą.

- Polacy coraz częściej poszukują odpowiedzi na pytanie jak przez żywienie i odpowiedni styl życia wpływać na zdrowie i samopoczucie. Uczą się świadomego spojrzenia na to, co i jak jemy. Nikt nie doradzi im równie skutecznie, co dietetyk. A rosnącą popularność jego zawodu potwierdza coraz większa liczba kierunków żywieniowych na uczelniach w Polsce - w ciągu 14 lat z 2 uczelni kształcących w tym obszarze mamy ich dziś ponad 30. Dodatkowo obserwowany w Polsce wzrost liczby dzieci, jak i dorosłych cierpiących na nadwagę i otyłość, a w konsekwencji coraz powszechniejsza zachorowalność na choroby dietozależne powodują, że zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach rośnie, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie - mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska SA, koordynator ogólnopolskiego projektu studenckiego Nestlé Nutrition, Health and Wellness (NHW).

Ciekawą perspektywą rozwoju dla studentów i absolwentów nauk o żywieniu jest wciąż niszowy diet coaching. Podczas, gdy dietetyk doradza pacjentowi z żywieniowego punktu widzenia, pracę diet coach'a charakteryzuje psychodietetyczne podejście do pacjenta. Certyfikowanych diet coachów jest w Polsce niewielu, co stwarza duże szanse zawodowe dla poszukujących pracy żywieniowców. Specjaliści w zakresie żywienia mogą znaleźć również zatrudnienie w instytucjach i placówkach użyteczności publicznej, jak szpitale, przedszkola czy poradnie - w których ich rolą jest doradztwo, wspieranie procesu leczenia i tworzenie planów żywieniowych w zależności od wieku i dolegliwości.

Żywieniowiec w firmie spożywczej decyduje o składzie produktów oraz ma wpływ na linię komunikacji z konsumentami - kształtuje tym samym ich wiedzę oraz nawyki żywieniowe. Coraz częściej do jego zadań należy też uwrażliwianie na ważne kwestie społeczne i edukowanie konsumentów za pośrednictwem kampanii informacyjnych. Zatrudnienie znajdzie również w branży gastronomicznej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH