Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań - wywiad

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-02-2015, 14:14
Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań - wywiad
Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań

O rynku opakowań tekturowych w aspekcie rynku żywności i napojów rozmawiamy z Wacławem Wasiakiem, dyrektorem Polskiej Izby Opakowań.

Jakie są potrzeby producentów żywności i napojów jeśli chodzi o opakowania tekturowe?

Jeśli chodzi o zastosowanie tektury w opakowaniach żywności, to praktycznie w 100 proc. opakowania wtórne i transportowe wykonywane są z tego materiału.

W opakowaniach pierwotnych (jednostkowych) do żywności, a więc bezpośrednio kontaktujących się z produktem tektura ma również szerokie zastosowanie. Decydują o tym zalety tego materiału, do których w szczególności zaliczyć należy: niską cenę, lekkość, ekologiczność, łatwość formowania, estetyczny wygląd, łatwość barwienia (zdobienia). Mają niską przewodność cieplną, łatwo dają się łączyć z tworzywami sztucznymi, folią aluminiową i pokrywać powłokami zwiększającymi barierowość, odporność na wilgoć itp.

Niestety, tektura ma również wady. Jak już wspomniano ma małą odporność na wodę, skłonność do zawilgocenia, małą sztywność, małą barierowość w stosunku do tłuszczów, zapachów, pary wodnej i tlenu oraz podatność na starzenie.
Wymienione wyżej „wady" tektury powodują, iż w wielu zastosowaniach jako materiał opakowaniowy, tektura jest odpowiednio „wzbogacana" (ulepszana) w celu zminimalizowania w/w wad. Ponadto w przypadku tektury wytwarzanej z makulatury wskutek różnorodnych zanieczyszczeń nie spełnia ona warunków stawianych materiałom opakowaniowym bezpośrednio kontaktującym się z żywnością. Bowiem znajdujące się w tekturze szkodliwe substancje mają zdolność przenikania do pakowanego produktu (zjawisko migracji). Stąd też stosowane są różnorodne metody zapobiegające temu zjawisku. Najprostsze to wprowadzenie pomiędzy warstwę tektury, a pakowany produkt, materiału blokującego zjawisko migracji, a także wzmacniającego barierowość tak „ulepszonego" opakowania.

Dobrym przykładem może służyć opakowanie czekolady. Wnętrze opakowania z tektury jest „wyłożone" folią aluminiową. Podobnie „ulepszamy" opakowania tekturowe do wielu rodzajów wyrobów cukierniczych. Zastosowana w przypadku czekolady folia aluminiowa może być zastąpiona folią polietylenową. Coraz częściej stosowane są powłoki z biotworzyw.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH