Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Walka z problemem otyłości a zmiana krajowych przepisów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-04-2014, 13:08

W związku z problemem otyłości, zarówno w UE jak i poza nią, podejmuje się obecnie szereg działań mających na celu jego zniwelowanie. Właściwe organy i instytucje państwowe, organizacje konsumenckie jak też podmioty branży spożywczej sięgają po różne narzędzia służące osiągnięciu tego celu, np. formułowanie nowych zaleceń żywieniowych, organizowanie kampanii edukacyjnych, redukcja ilości cukru w żywności jak też zwiększenie podatku od sprzedaży napojów bogatych w cukry proste.

- Na polskim rynku także obserwujemy działania na rzecz walki z otyłością, prowadzone m.in. na szczeblu politycznym. Poselski projekt zmiany Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, o którym kilkukrotnie pisaliśmy, doczekał się zaopiniowania przez Rząd, który zasadniczo poparł ideę wyrażoną w projekcie (ograniczenie sprzedaży i reklamy niektórych rodzajów żywności przede wszystkim w szkołach), choć wyraził szereg zastrzeżeń - powiedziała serwisowi portalspżywczy.pl Joanna Olszak, doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting.

Podkreśla, że w szczególności zwrócono uwagę na pewne niespójności z obecnymi przepisami prawa żywnościowego oraz odwoływanie się do pojęć niezdefiniowanych w ww. przepisach  (np. „cukrów dodanych", środków spożywczych typu „fast food" czy „instant"), co może znacznie utrudniać stosowanie nowych wymogów. Ponadto wskazano wątpliwość, czy „celu, jakim jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym, nie można osiągnąć innymi środkami, np. polegającymi na zwiększaniu świadomości dzieci i młodzieży poprzez edukację w zakresie zdrowego odżywienia czy też poprzez położenie nacisku na propagowanie zwiększenia aktywności fizycznej." Słusznie zwrócono więc uwagę na znaczenie różnych narzędzi w walce z otyłością u dzieci i należy zauważyć, że mogą być one nawet bardziej skuteczne niż ograniczenia legislacyjne.

- Rada Ministrów wskazała na koniec potrzebę dostosowania projektu do obecnie przyjętych ram organizacyjnych oraz prawnych, ze szczególnym uwzględnieniem prawodawstwa Unii Europejskiej, co oznacza ciąg dalszy prac nad tym aktem prawnym - mówi ekspert IGI Food Consulting.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH