Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WHO ostrzega przed terrorystami w zakładach spożywczych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 28-11-2011, 13:55

Ogromna skala możliwych szkód powoduje, że fabryki żywności to szczególnie atrakcyjny cel dla szantażystów i terrorystów, bowiem skażenie nawet bardzo dużej partii żywności można w nich przeprowadzić w sposób niezauważony. Wystarczy podszyć się pod pracownika i wejść na teren zakładu, by niepostrzeżenie doprowadzić do zagrożenia zdrowia i życia czasem setek tysięcy konsumentów. Ryzyko bioterroryzmu jest tym większe, że wiele produktów spożywczych swobodnie przekracza granice państw.

W rezolucji WHA 55.16 Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że istnieje poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, wywołane zastosowaniem czynników biologicznych, chemicznych i nuklearnych rozprzestrzenianych za pośrednictwem żywności. „Umyślne zatrucie żywności może być łatwiejsze do przeprowadzenia niż atak lotniczy"- ostrzega WHO, przypominając, że tego typu akt terrorystyczny można przeprowadzić z użyciem powszechnie dostępnych środków. Zagrożenie jest tym większe, że nawet najlepiej wyszkolone służby państwowe, takie jak policja i wojsko, nie są mu w stanie samodzielnie zapobiec. Niezbędna jest współpraca ze strony producentów żywności, pracowników sektora spożywczego oraz konsumentów.

Najważniejsze zalecenia WHO dla producentów żywności (załącznik 1 do wspomnianego dokumentu) to: ścisłe określenie obszaru z ograniczonym, kontrolowanym dostępem. Zmniejszenie liczby punktów wejścia i wyjścia, ustalenie procedur kontroli i monitoringu obszaru chronionego, wprowadzenie zbliżeniowych kart dostępu, uprawniających pracowników do wejścia do określonych pomieszczeń.

Także brytyjskie Centrum Ochrony Infrastruktury (Centre for the Protection of National Infrastructure) zauważa zwiększone ryzyko ataku bioterrorystycznego i zaleca profilaktykę w zakresie ochrony żywności. Najważniejsze zalecenia to ograniczenie i kontrola dostępu do zbiorników z wodą i innych kluczowych urządzeń oraz analiza bezpieczeństwa łańcuchów dostaw w przemyśle spożywczym.

„Ryzyko umyślnego zatrucia żywności można zminimalizować, podnosząc bezpieczeństwo zakładów produkcyjnych i pracowników. Wszystkie sektory przemysłu spożywczego powinny rozważyć podniesienie poziomu bezpieczeństwa (...). Źródła pochodzenia surowców, magazyny oraz systemy transportowe powinny być chronione. Dostęp do kluczowych obszarów produkcji, przetwarzania, transportu i składowania [żywności] powinien być kontrolowany i dokumentowany, aby zminimalizować ryzyko zatrucia" - zaleca WHO w dokumencie „Terrorist Threats to Food" („Zagrożenia terrorystyczne wobec żywności").

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH