REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiceminister rolnictwa: Pracujemy nad usuwaniem barier w handlu z USA

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-06-2012, 14:24
Wiceminister rolnictwa: Pracujemy nad usuwaniem barier w handlu z USA

Na bieżąco współpracujemy nad usuwaniem barier ww wzajemnym handlu, zarówno na poziomie rozmów dwustronnych jak i za pośrednictwem Komisji Europejskiej - powiedział Andrzej Butra, wiceminister rolnictwa.

REKLAMA

Pomimo tego, że Polska zaangażowała się w budowę europejskiego modelu rolnictwa, który jest inny od amerykańskiego, zależy nam na dalszej wymianie doświadczeń i wiedzy eksperckiej pomiędzy Polską a Stanami Zjednoczonymi. Szczególnie interesuje nas współpraca odnośnie weterynarii i doradztwa rolnego - mówił minister Burta przed rozmowami w amerykańskim departamencie rolnictwa.

Zwracając się do amerykańskich biznesmenów i dziennikarzy, Andrzej Butra podkreślił, iż polski sektor rolno-spożywczy jest jednym z najnowocześniejszych na świecie, a produkty są na najwyższym poziome jakościowym. - Wielkość rynku amerykańskiego i europejskiego, a w tym polskiego, są doskonałą przestrzenią do rozwijania wymiany handlowej i szerszej współpracy w ogóle - mówił wiceminister.

Targi żywności Fancy Food Shows to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez na świecie. Zazwyczaj odbywają się one w Nowym Jorku, ale w tym roku wyjątkowo w Waszyngtonie - od 17 do 19 czerwca br. Weźmie w nich udział 20 firm z programu Polska Wschodnia, finansowanego przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a także sześć przedsiębiorców z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i tyle samo firm, których produkty otrzymały znak ministerialnego programu "Poznaj Dobrą Żywność". Polskie stoisko łącznie zajmuje ponad 300 metrów kwadratowych.

Obroty handlowe towarami rolno-spożywczymi między Polską a Stanami Zjednoczonymi nie są duże. W 2011 r. wyeksportowano żywność za 209,7 mln euro, zaś sprowadzono - za 188 mln euro. Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła w ubiegłym roku 21,7 mln euro, podczas gdy w 2010 r. saldo wymiany było ujemne i wyniosło ok. 9 mln euro. Do USA eksportowano przede wszystkim szynkę wieprzową (przetworzoną lub zakonserwowaną), wódkę, przetworzone ryby (w tym śledzie) i filety rybne, gluten pszenny oraz wyroby czekoladowe. Z USA sprowadzamy zaś głównie makuchy z ekstrakcji oleju sojowego, nieprzetworzony tytoń oraz wino ze świeżych winogron.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH