Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceminister rolnictwa: reforma rynku cukru trwa

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-04-2008, 20:34

Cukrownie zrezygnowały z produkcji 366,8 tys. ton cukru. Stanowi to 20,7 proc. krajowej produkcji i potencjalnie oznacza zmniejszenie areału upraw buraków cukrowych o 55 tys. ha - poinformował wiceminister rolnictwa Artur Ławniczak.

W ramach trwającej od 2006 roku reformy rynku cukru w UE, Polska do końca 2007 roku zredukowała produkcję o 239,3 tys. ton, czyli ok. 13,5 proc. wielkości produkcji w roku 2006. Tym samym roczna kwota została ograniczona do 1 mln 576 tys. ton. To jednak za mało, by zrealizować cel reformy, jakim jest ograniczenie produkcji cukru w całej UE o 6 mln ton do roku 2010.

Do tej pory w ramach restrukturyzacji wszystkie kraje razem zrezygnowały z 4,84 mln ton. Do zakończenia reformy w roku 2010 dalsza obniżka musi więc wynieść 1,16 mln ton na poziomie całej UE. W lutym 2008 r. Komisja Europejska zachęcała Polskę, aby dobrowolnie i jak najszybciej likwidowała produkcję. Mają do tego skłonić wypłacane rekompensaty, które z roku na rok są coraz mniejsze.

Unijne przedsiębiorstwa muszą więc teraz zdecydować, czy dobrowolnie zrzekną się części produkcji przed 31 marca 2008 korzystając z rekompensat w wysokości 625 euro za tonę. Będą to też mogły zrobić za rok, w czwartym, ostatnim roku reformy, kiedy będzie obowiązywać stawka 520 euro. Jeśli okaże się, że dokonane ogólne redukcje są mniejsze niż 6 mln ton, to w lutym 2010 roku KE ogłosi przymusowe cięcia - już bez wsparcia finansowego.

- W pierwszym etapie składania wniosków o pomoc restrukturyzacyjną, czyli do 31 stycznia 2008 do Agencji Rynku Rolnego wpłynęło 17 wniosków o pomoc restrukturyzacyjną, spośród których 11 wniosków dotyczyło zrzeczenia się kwoty produkcji cukru bez demontażu urządzeń produkcyjnych a 6 wniosków dotyczyło zrzeczenia kwoty produkcji oraz likwidacji urządzeń. Łącznie producenci cukru zrezygnowali z produkcji 239,3 tys. Co stanowi 13,5 proc. krajowej produkcji cukru - powiedział Bogdan Twarowski, wiceprezes ARR.

W II etapie do 31 marca 2008 producenci mieli możliwość składania dodatkowych wniosków. Wówczas o pomoc restrukturyzacyjną wpłynęło 7 podań od firm: Pfeifer&Langen Polska SA, Krakowej Spółki Cukrowej, Cukrownia Leśmierz SA, BSO Polska SA, Sugarpol Sp. z o.o., Cukier Małopolski SA, Cukrownie i Rafineria Chybie SA. Łącznie dodatkowo cukrownie te zrezygnowały z produkcji 130,7 tys. ton cukru. Z możliwości złożenia dodatkowego wniosku o pomoc restrukturyzacyjną nie skorzystał Nordzucker Polska SA. oraz jedyny producent izoglukozy Cargill Polska Sp.z o.o.

Pomoc restrukturyzacyjna będzie wypłacona producentom w dwóch ratach: pierwsza w wysokości 40 proc. w czerwcu 2009 roku , druga w wysokości 60 proc. w lutym 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH