Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Hortimex: Dynamika wzrostu rynku konserwantów jest znikoma

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-10-2009, 19:32
Wiceprezes Hortimex: Dynamika wzrostu rynku konserwantów jest znikoma

W 2007 roku wartość światowego rynku konserwantów wyniosła 680 mln dolarów. Rynek ten rósł w latach 2004 - 2007 w tempie 1,5 proc. rocznie, zaś przewidywany dalszy wzrost (do roku 2010) to ok. 1,7 proc. rocznie, czyli dynamika wzrostu jest znikoma - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

- Przyczyną tak niewielkiego wzrostu jest głównie zły odbiór przez konsumentów. Dostosowują się do tego producenci żywności. „Bez konserwantów" to obecnie powszechne hasło reklamowe. Niemniej jednak trudno spodziewać się rezygnacji z tej metody przedłużania trwałości, ponieważ cechują ją trzy istotne walory: łatwość stosowania, skuteczność oraz bezpieczeństwo - mówi Mateusz Kowalewski.

Wzrost popularności "żywności wygodnej" (gotowej do spożycia) oraz napojów jest głównym czynnikiem powodującym ciągłe zainteresowanie producentów tą formą zabezpieczania żywności przed zepsuciem. I na razie, mimo iż rynek ciągle poszukuje alternatyw, ciągle brak jest innego skutecznego rozwiązania. Owe poszukiwania rozwiązań dla przedłużenia trwałości zmierzają w kierunku stosowania naturalnych antybiotyków, regulatorów kwasowości, przeciwutleniaczy czy aminokwasów - uważa wiceprezes firmy Hortimex.

- Jednym ze sposobów przedłużania trwałości (np. przeciwdziałanie ciemnieniu warzyw czy owoców) jest regulacja kwasowości przez stosowanie mieszanek złożonych z dostępnych regulatorów kwasowości oraz enzymów. Coraz większą popularność zdobywają także przeciwutleniacze - w szczególności naturalne: witaminy, karotenoidy (poza funkcją barwiącą pojawiają się próby wykorzystania ich funkcji przeciwutleniających), tokoferole. Właściwości przeciwuleniające ekstraktów niektórych ziół (np. rozmaryn, zielona herbata) również znajdują zastosowanie - mówi Mateusz Kowalewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH