Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Hortimex: Rynek dodatków jest stabilny

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-09-2011, 10:05
Wiceprezes Hortimex: Rynek dodatków jest stabilny
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

Rynek dodatków jest rynkiem stabilnym. Globalna sprzedaż dodatków do żywności wynosi około 25 miliardów dolarów i rośnie w tempie ok. 2,5 - 3 proc. rocznie - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Sytuacja na tym rynku jest pochodną sytuacji na rynku produkcji spożywczej, a ten rynek wzrasta. Oczywiście struktura tego wzrostu jest różna w różnych regionach świata. Poza tym - w zależności od koniunktury - zmienia się popyt na grupy dodatków: w okresach dekoniunktury producenci „odchudzają" receptury i poszukują najprostszych (i najtańszych) rozwiązań, zaś w okresach prosperity wzrasta ich skłonność do stosowania bardziej wyrafinowanych systemów.

Ostatni kryzys gospodarczy tylko na początku spowolnił wzrost rynku dodatków, obecnie - mimo iż przedsiębiorcy nadal ostrożnie podejmują decyzje - daje się zauważyć większą skłonność do inwestowania w nowe rozwiązania. Perspektywy rozwoju oceniamy zatem jako umiarkowanie dobre.

Rynek dodatków „funkcjonalnych" jest trudny do zdefiniowania, ponieważ brak jednoznacznej definicji, co uznajemy za żywność funkcjonalną, i konsekwentnie - co jest dodatkiem czy składnikiem funkcjonalnym. Niemniej jednak silnym motorem rynku dodatków funkcjonalnych jest zdrowie. Rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie powoduje, że wzrasta zainteresowanie żywnością, która może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie jak i zapewnić poprawne odżywianie.

Konsekwentnie - rośnie zainteresowanie funkcjonalnymi dodatkami. Są to na przykład produkty zapewniające korzyści w zakresie trawienia, obniżania cholesterolu czy wspomagania układu krążenia, jednak niemalże każdego dnia pojawiają się nowe produkty funkcjonalne.

Warto zaznaczyć, że trend przebiega dwutorowo: proponowane są nowe substancje, mogące wzbogacać dietę (np. związki chromu) lub też odkrywane są na nowo korzystne właściwości substancji od dawna znanych (np. kolagen) - mówi Mateusz Kowalewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ernie 07-09-2011, 09:58:
No to powiedział....

Całkowicie odmienił moje życie i spojrzenie na biznes dodatków spożywczych....

:)
ech....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH