Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Widoczny jest wzrost udziału rynkowego produktów pakowanych w osłonie gazowej

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-09-2013, 14:10
Widoczny jest wzrost udziału rynkowego produktów pakowanych w osłonie gazowej
Widoczny jest wzrost udziału rynkowego produktów pakowanych w osłonie gazowej

Niewątpliwie zaletą wykorzystywania gazów przy pakowaniu jest fakt, iż umożliwia ograniczenie ilości dodawanych konserwujących substancji chemicznych przy jednoczesnym wydłużeniu trwałości produktu. Stąd też znaczący wzrost udziału rynkowego produktów pakowanych w osłonie gazowej - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Aleksandra Kuczka, z firmy Messer Polska Sp. z o.o.

Dotychczas zastosowania pakowania produktów w atmosferze modyfikowanej (MAP) ograniczone były przede wszystkim do przemysłu mięsnego czy mleczarskiego, gdzie atmosfera modyfikowana wykorzystywana była przy pakowaniu między innymi wędlin, mięs surowych i podrobów oraz serów. Jednak w ostatnich latach obserwujemy wyraźny wzrost zainteresowania tą technologią również w pozostałych branżach przemysłu spożywczego, między innymi w piekarnictwie, produkcji dań gotowych i kanapek, makaronów, przekąsek typu snack, kawy, bakalii, przypraw i ekstraktów oraz w przetwórstwie rybnym.

- Równocześnie systematycznie rośnie zapotrzebowanie na stosowanie indywidualnie dobranych do produktu mieszanin gazów. Oczekiwany efekt można uzyskać poprzez wytworzenie mieszaniny przy użyciu mieszalników o wysokiej dokładności, na miejscu w zakładzie klienta. Zaletą stosowania tej metody jest niewątpliwie produkcja mieszanin, których nie można sprężyć i napełnić butli stalowych ze względu na brak stabilności jej składu pod wysokim ciśnieniem, kiedy może wystąpić rozwarstwienie składników bądź zmiana stanu skupienia. To ryzyko nie występuje przy produkcji mieszaniny na miejscu, która o ciśnieniu atmosferycznym, wtłoczona do opakowania z produktem, w dalszym ciągu zachowuje swoje właściwości i skład. Dodatkowo, metoda ta pozwala na szybkie dostosowanie składu mieszaniny przy każdorazowej zmianie technologii, dotyczy to przede wszystkim produktów wytwarzanych w małych partiach, które wymagają nietypowego składu atmosfery modyfikowanej - wyjaśnia Aleksandra Kuczka.

Jednak zastosowanie gazów w przemyśle spożywczym nie ogranicza się tylko i wyłącznie do pakowania. Coraz bardziej popularne staje się wykorzystanie gazów także podczas całego cyklu produkcyjnego tak, aby półprodukty nie miały kontaktu z powietrzem. Ma to na celu zmniejszenie w znacznym stopniu ilości tlenu „wnoszonego" do wewnątrz opakowania, a co za tym idzie, redukuje zmiany oksydacyjne wyrobu.

Należy dodać, iż zastosowanie technologii MAP znajduje coraz więcej odbiorców i zwolenników. Przewidujemy dalszy wzrost w tym segmencie rynkowym, tym bardziej że jest to technologia bezpieczna oraz najbardziej zbliżona do produkcji ekologicznej - mówi Aleksandra Kuczka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH