Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Więcej niż 80 proc. eksportu żywności z Polski to przetworzone produkty spożywcze

  • Autor: PAP
  • Data: 10-10-2014, 16:09
Więcej niż 80 proc. eksportu żywności z Polski to przetworzone produkty spożywcze
Przemysł mięsny ma największy udział w polskim eksporcie żywności

- Ponad 80 proc. polskiego eksportu żywności stanowią przetworzone produkty spożywcze. To znacznie więcej niż w innych unijnych krajach - powiedziała Małgorzata Bułkowska podczas piątkowego seminarium w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ciągu 10 lat integracji z Unią polski handel zagraniczny zwiększył się ponad pięciokrotnie. W 2013 r. eksport przekroczył 26 mld dolarów, a nadwyżka eksportu nad importem sięgnęła ok. 8 mld euro - zaznaczyła Małgorzata Bułkowska.

Jak mówiła, zmieniła się też struktura handlu zagranicznego. Obecnie największy udział w eksporcie ma przemysł mięsny, a w imporcie - nasiona oleiste oraz owoce i warzywa. Stracił zaś na znaczeniu w porównaniu do 2003 r. sektor owocowo-warzywny.

Dodała, że Polska eksportuje żywność głównie do krajów UE (ok. 70 proc.), ale widać już wzrost wywozu do krajów pozaunijnych.

Wzrósł udział Polski w całym eksporcie UE, jednak stale jest on stosunkowo niewielki. W 2013 r. wynosił 4,4 proc. (w 2003 r. było to 1,7 proc.), co klasyfikuje nas na 8 pozycji wśród unijnych eksporterów, ale na pierwszym wśród nowych państw Wspólnoty. Najwięcej eksportują: Holandia, Niemcy i Francja.

Zdaniem Bułkowskiej dziesięć lat jest zbyt krótkim okresem, by Polska mogła stać się jednym z czołowych unijnych eksporterów żywności. Wskazuje to, że stale mamy możliwości rozwoju handlu tymi produktami - dodała.

Polska natomiast należy do czołówki krajów UE mających nadwyżkę w handlu żywnością, zajmując czwartą pozycję. W ubiegłym roku dodatnie wyniki uzyskało 12 krajów UE. Wyższe saldo od Polski miała jedynie Holandia, Francja oraz Hiszpania. Jak mówiła, dodatnie saldo dotyczy tylko handlu przetworzonymi produktami spożywczymi, natomiast w handlu produktami rolnymi odnotowuje się deficyt.

Według Bułkowskiej silne powiązanie z jednym rynkiem zbytu, tj. z Unią, w przy zaszłości może być zagrożeniem dla rozwoju gospodarki, gdyż możliwości lokowania na tym rynku polskich produktów są ograniczone. Oznacza to, że trzeba poszukiwać nowych rynków zbytu.

Polska pod względem konkurencyjności eksportu żywności po akcesji z UE umocniła się. W ubiegłym roku była ona konkurencyjna zwłaszcza w eksporcie drobiu, mięsa, wyrobów cukierniczych, piekarniczych - mówił z kolei Łukasz Ambroziak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dodał, że z analiz wynika, że polski eksport wykazuje duży stopień dywersyfikacji pod względem ilości sprzedawanych produktów, jak też struktury geograficznej wywozu.

Struktura polskiego eksportu upodobniła się do unijnego, co z jednej strony może świadczyć o zwiększeniu polskiej oferty, ale jest też niekorzystnym zjawiskiem, bo polskie i unijne produkty konkurują ze sobą - podkreślił Ambroziak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH