Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Większość teorii na temat "kontrowersyjnych" substancji w żywności jest nieprawdziwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-08-2017, 12:52
Większość teorii na temat
Mateusz Kowalewski, prezes zarządu firmy Hortimex

- Każdy technolog żywności przyzna, że większość teorii na temat „kontrowersyjnych” lub powszechnie uważanych za szkodliwe substancji to nieprawda. Natomiast publicznie nie ma czasu na taką dyskusję, bo wytłumaczenie tego wymaga czasu, zaangażowania słuchacza oraz interakcji. A dziś sprzedaje się to, co budzi zainteresowanie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes zarządu Hortimex.

Prezes Hortimeksu przyznaje, że choć branża spożywcza na co dzień ma do czynienia z mitami na temat składników i dodatków do żywności, producenci rzadko o tym mówią albo mówią jedynie w kontekście, w jakim chcą mówić do rynku.

- Nie ulega wątpliwości, że konsumenci są coraz bardziej świadomi, a wraz z rozwojem internetu uzyskali ogromny wpływ na rzeczywistość. Rzecz polega na tym, że nawet na skomplikowane problemy zazwyczaj poszukujemy prostych odpowiedzi, a czasami prostych odpowiedzi nie ma - dodaje.

Mateusz Kowalewski jest zdania, że, pomimo tego, dla branży spożywczej najbardziej pożądanym typem konsumenta jest konsument świadomy.

- Przemysł spożywczy lubi wyedukowanego konsumenta, bo jest on w stanie więcej zapłacić za jakość. Taki konsument będzie poszukiwał produktów dobrych jakościowo i jednocześnie będzie to świadomy wybór. Problemem jest to, że mamy całą masę mitów i półprawd, które zadowalają większość konsumentów. Prowadzą one do tego, że producenci zaczynają grać z konsumentami w pewnego rodzaju grę, z której nikt nie jest zadowolony. Konsumentom nie podoba się, że przemysł z nimi gra, a przemysł nie może, nawet gdyby chciał, całkowicie otwarcie mówić co na ten temat myśli, bo to nie podobałoby się konsumentowi - dodaje.

Na czym polega "gra" między producentami a konsumentem?

- Wyobraźmy sobie następującą sytuację. Chcę produkować najbardziej „zdrową” żywność, np. pasztet z dzika. Projektuję produkt, komponuję jego recepturę i rozpoczynam produkcję. Na końcu okazuje się, że za opakowanie 100 gram trzeba zapłacić 5-6 zł. Tymczasem konsument podchodzi do półki i widzi podobny pasztet do naszego, ale kosztujący 3 zł i dokonuje wyboru ekonomicznego. Okazuje się zatem, że nasz produkt wysokiej klasy, adresowany do bardzo świadomego konsumenta, trafia do bardzo wąskiej grupy ludzi, którzy są w stanie zapłacić te parę złotych więcej - dodaje Kowalewski.

Niniejszy tekst jest zapowiedzią wywiadu z przedstawicielami firmy Hortimex, która zajmuje się dostarczaniem składników i dodatków do żywności, a także doradza producentom przy opracowywaniu nowych produktów.

Z prezesem Mateuszem Kowalewskim oraz Lidią Ugorską, technologiem żywności, porozmawialiśmy o „chemii” w żywności, a także o najbardziej rozpowszechnionych mitach na temat składu, jakości oraz szkodliwości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Kolejne teksty na ten temat oraz cały wywiad już wkrótce na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Karina 03-10-2017, 07:51:
Świetna dawka informacji jest w aplikacji "E-dodatki do żywności", do pobrania z Google :)
  • Bohdan 30-08-2017, 19:52:
To stara prawda, że jeśli dwie strony mają trudności w porozumiewaniu się, to obie strony są po połowie winne. Jedna źle przemawia, druga źle słucha. Konsumenci są bardzo często oszukiwani przez przedstawicieli producentów i są nimi marketingowcy, którzy manipulują informacją w sposób wygodny dla swojego pracodawcy. Dokładne badania i analizy skutków "ulepszania" żywności pokazują czy różne dodatki mają wpływ na zdrowie konsumentów, czy nie. Barwniki dodawane do żywności mają wpływ na nadpobudliwość dzieci, gdyż ich zsumowanie w jednym produkcie jest szkodliwe, a normy dopuszczenia są wydawane na każdy barwnik osobno. I tak przeciętny Polak zjada rocznie 8 - 10 kg trucizn.
  • RSD 28-08-2017, 13:09:
Proponuję trochę poczytać z historii. DDT lub dodatek ołowiu do paliw. Przez lata przemysł przekonywał, że te związku nie są szkodliwe. Mówimy tu o dziesiątkach lat stosowania - i przez cały czas "naukowcy" przekonywali, że wszystko jest ok.
O tłuszczach trans już nie wspomnę...

Zobacz wszystkie komentarze (10)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH