Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Większość zgonów z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy wynika ze złej diety

  • Autor: PAP
  • Data: 10-03-2017, 10:14

Prawie połowa wszystkich zgonów, do jakich doszło w 2012 r. na terenie Stanów Zjednoczonych, a które zostały spowodowane przez schorzenia kardiometaboliczne - choroby serca, udar mózgu i cukrzycę typu 2 - została spowodowana nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi - wynika z badania opublikowanego w piśmie „JAMA”.

Jak dowodzą naukowcy z National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), spośród blisko 702,5 tys. zgonów osób dorosłych spowodowanych chorobami kardiometabolicznymi aż 318,6 tys. (czyli ok. 45 proc.) wiązało się z niedostatecznym spożyciem niektórych pokarmów i substancji odżywczych, o pozytywnym wpływie na zdrowie, oraz nadmierną konsumpcją innych produktów, uznawanych za niekorzystne.

Najwyższy odsetek zgonów związany był z nadmiernym spożyciem sodu. Także spożywane w nadmiarze przetworzone posiłki, napoje słodzone cukrem oraz nieprzetworzone czerwone mięso przyczyniają się do skrócenia długości życia.

Jednocześnie Amerykanie nie spożywają wystarczającej ilości niektórych prozdrowotnych produktów, takich jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, owoce morza oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Badanie pokazało również, że odsetek zgonów związanych z dietą jest bardzo zróżnicowany w różnych grupach populacyjnych. Przykładowo śmiertelność, o której mowa, była wyższa wśród mężczyzn niż wśród kobiet; wśród osób ciemnoskórych niż osób rasy białej; oraz wśród Amerykanów gorzej wykształconych niż u ludzi z wykształceniem wyższym.

Autorzy doszli do wniosku, że "otrzymane wyniki powinny pomóc w identyfikacji priorytetów w dziedzinie zdrowia publicznego oraz opracowaniu standardów, które przyczynią się do powszechnej zmiany nawyków żywieniowych i poprawy ogólnego stanu zdrowia populacji". 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ja 13-03-2017, 10:19:
Produkty pełnoziarniste są jeszcze bardziej szkodliwe niż inne. Poczytajcie o szkodliwości modyfikowanych zbóż, przede wszystkim pszenicy, pisze o tym m.in. dr William Davis.
  • płucajakakordeon.pl 12-03-2017, 18:51:
Za powstawanie wolnych rodników odpowiedzialny jest tlen. Mam nadzieję, że ekolodzy i internetowi doradcy znajdą sposób na jego usunięcie z naszego otoczenia.
  • sercejakdzwon.pl 12-03-2017, 16:50:
To w dużej mierze dieta jest przyczyną powstawania wolnych rodników, które z kolei przyczyniają się do tworzenia stanu zapalnego w organizmie a w konsekwencji chorób układu krążenia.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH