Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiem, co Wybieram zachęca do modyfikacji Narodowego Programu Zdrowia

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 29-12-2015, 12:21
Wiem, co Wybieram zachęca do modyfikacji Narodowego Programu Zdrowia

16 grudnia 2015 zakończył się termin zgłaszania uwag i rekomendacji do projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Jednym z podmiotów, do którego w tej sprawie zwróciło się Ministerstwo, była Rada Naukowa programu „Wiem, co wybieram”.

W liście do Ministerstwa prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, przewodnicząca Polskiej Rady Naukowej programu „Wiem, co Wybieram”, w imieniu Rady wskazała na kilka istotnych kwestii poruszanych w Narodowym Programie Zdrowia wymagających uwzględnienia modyfikacji.

Program „Wiem, co Wybieram” fundacji Choices International odwołał się przede wszystkim do punktu 1. Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej - Narodowy Program Profilaktyki Nadwagi i Otyłości.

Jak dowiedział się portalspożywczy.pl, przedstawiciele Rady programu „Wiem, co Wybieram” zwrócili uwagę na to, że już istnieją sprawdzone w innych krajach mechanizmy zachęcające konsumentów do tego, by sięgali po zdrowsze produkty. Jednym z takich rozwiązań jest system znakowania produktów spożywczych „Choices”, którego polskim odpowiednikiem jest „Wiem, co Wybieram”. System ten rekomenduje także Europejska Rada Żywności, a rząd holenderski bazuje na jego rekomendacjach. W obecnym projekcie, tego typu programy są pominięte.

Rada zwraca uwagę Ministerstwa na konieczność uwzględnienia producentów żywności w procesie budowania tego typu programów, bo ich zaangażowanie w sukcesywną reformulację składów produktów jest niezbędne, by projekty tego typu przyniosły oczekiwany efekt.

Rada położyła także nacisk na to, by zmiany wprowadzane były sukcesywnie, a nie z dnia na dzień, co pozwoli uniknąć protestów branży spożywczej i niezadowolenia konsumentów – tak, jak było to w przypadku tzw. rozporządzenia sklepikowego.

Rada zwróciła również uwagę na to, że wzrost cen mniej zdrowych produktów, spowodowany np. ich opodatkowaniem, niekoniecznie wpłynie na niechęć konsumentów do ich kupowania. Kluczowa jest bowiem rola edukacji konsumentów - bez ich otwartości na zmiany i rosnącej świadomości, że zmiana ta jest dla nich korzystna, nie uda się stawić czoła chorobom cywilizacyjnym spowodowanym złą dietą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 959) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH