Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WKG 2017: Przyszłość branży rolno–spożywczej w Polsce Wschodniej – relacja z debaty (zdjęcia)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 04-10-2017, 15:57
WKG 2017: Przyszłość branży rolno–spożywczej w Polsce Wschodniej – relacja z debaty (zdjęcia)
Debata „Przyszłość branży rolno – spożywczej w Polsce Wschodniej”, WKG 2017, Fot. PTWP

Podlasie to silna marka, którą trzeba budować. Połączenie tradycji z innowacyjnością powinno być autem Polski Wschodniej – o pomysłach na rozwój oraz bolączkach dla producentów działających w tym regionie dyskutowano podczas debaty „Przyszłość branży rolno – spożywczej w Polsce Wschodniej” w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2017.

Polska Wschodnia liderem polskiego mleczarstwa

Dyskusję rozpoczął Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego, który wskazał najpopularniejszy segment napędzający rozwój gospodarczy na Podlasiu

 – Każde województwo na wschodzie jest inne. W podlaskim dominują w głównej mierze gospodarstwa rodzinne. Lubelskie charakteryzują struktura własnościowa i mniejsze gospodarstwa. Z kolei województwo świętokrzyskie to rozdrobnione rolnictwo. Skupiając się na naszym regionie – Podlasiu – można stwierdzić, że ten teren przede wszystkim nastawił się na produkcję mleka. Obecnie w woj. podlaskim produkuje się ok. 20 procent mleka, co daje drugie miejsce za województwem mazowieckim w całym kraju. Cały proces produkcyjny jest przeprowadzony w regionie i stąd jest dystrybuowany. Mlekpol i Mlekovita mają po kilkanaście zakładów produkcyjnych. Piątnica, która jest mniejszym graczem stawia na ekologię, produkt zdrowy i innowacyjny. Są również małe zakłady typu SM Hajnówka i SM Łapy, ale dobrze radzące sobie na rynku – tłumaczył członek zarządu województwa podlaskiego.

– Ale Podlasie to nie tylko mleczarstwo. Coraz głośniej jest o produktach i firmach niszowych, rozwija się np. największe w Polsce gospodarstwo zajmujące się uprawą borówki amerykańskiej, przetwórstwo łososia, a także przetwórstwo ziół, zarówno dziko rosnących, jak i z upraw. Warto pamiętać, że zachwianie w rolnictwie powoduje duże straty w wielu gałęziach gospodarki, gdyż wszystko jest ze sobą mocno powiązane – dodał.

Edward Bajko, prezes Spomleku, przyznał, że dziś nie budzi już wątpliwości teza, że Polska Wschodnia jest liderem polskiego mleczarstwa.

– 41 procent produkcji mleka jest skupowane przez mleczarnie z Polski Wschodniej. Mleczarstwo to siła, która przenosi się na wschód, a więc odwrotnie niż w innych kategoriach spożywczych. Powodujemy też, że w pozostałych częściach kraju mleko rozwija się. Od lat podlaskie mleczarnie płacą ok. 20 gr. więcej niż w innych województwach. Wynika to z naszej efektywności. To istotna kwestia, bo gdy ceny są bardzo niskie, od tego zależy, czy rolnik jest pod kreską, a jeśli ceny są wyższe, czy rolnik ma na rozwój – ocenił prezes mleczarni z Radzynia Podlaskiego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH