Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WKG 2017: Silne przetwórstwo stymuluje rozwój rolnictwa w Polsce Wschodniej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-09-2017, 10:14
WKG 2017: Silne przetwórstwo stymuluje rozwój rolnictwa w Polsce Wschodniej
fot. shutterstock.com

Przemysł spożywczy Polski Wschodniej to nie tylko dostawca smacznych, tanich i jakościowych surowców rolnych, ale także przetwórca, który sprytnie połączył tradycję z innowacją. O wyzwaniach dla sektora rolno-spożywczego będziemy rozmawiać podczas IV Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (27-28 września 2017 r.).

WIĘCEJ INFORMACJI NT. WSCHODNIEGO KONGRESU GOSPODARCZEGO - WWW.WSCHODNIKONGRES.EU. 

Regiony Polski Wschodniej różnią pod względem produkcji rolnej, w ślad za którym podąża przetwórstwo. Lubelskie to znaczący rejon produkcji chmielu, tytoniu oraz owoców miękkich, jabłek i warzyw. Podlaskie specjalizuje się w produkcji mleka, trzody i zbóż. Podkarpacie, województwo o najmniejszej z tych regionów średniej powierzchni gospodarstwa, nie ma natomiast zdecydowanej specjalizacji w produkcji rolniczej, choć trzeba zaznaczyć, że sporo tam sadów i plantacji owoców miękkich.

Sektor rolno‐spożywczy wskazywany jest w „Strategii rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Wschodniej do roku 2020” jako jedna z makroregionalnych specjalizacji. Jednak rolnictwo wschodniej Polski w porównaniu z pozostałymi częściami kraju odznacza się silnym rozdrobnieniem struktury obszarowej. Przez inwestorów spożywczych bywa traktowany jako duży dostawca surowca wysokiej jakości z czystych, często tradycyjnych upraw i hodowli. Z drugiej strony – w regionie działa wiele przetwórni, także o charakterze lokalnym, które wykorzystują te właściwości rolnictwa. Widać to na przykładzie choćby branży owoców i warzyw, które chętnie są uprawiane zarówno na Podlasiu, jak i Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu. Nie wszyscy sadownicy i ogrodnicy z regionu wykorzystali szanse na pozyskanie dotacji unijnych i budowę silnych grup producentów, ale – z drugiej strony - tu wyjątkiem jest lubelsko-sandomierski region sadowniczy. Stąd na Wschodzie działa kilka większych firm przetwórczych, często z kapitałem zagranicznym wybudowanych lub zmodernizowanych w ostatnich kilkunastu latach, często ze wsparciem ze środków publicznych (np. Ybbstaler, SVZ Poland, Materne), ale też kilka grup producentów tłoczy soki (np. Lubsad) czy też konsoliduje się z konsorcja, które podbijają egzotyczne rynki eksportując tam wysokiej jakości jabłka czy borówki (LubApple, Polskie Jagody). Warto dodać, że w regionie działa też sporo mroźni – zarówno polskich, jak i zagranicznych (np. PW Profesjonal, BioConcept Gardenia, Eskimos).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH