Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WKG: Wystarczy żywności na świecie?

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2014, 16:06
WKG: Wystarczy żywności na świecie?
Prelegenci dyskusji pt. "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności"; fot. PTWP

- Jedną z najbardziej perspektywicznych branż przemysłu europejskiego jest rolnictwo i przemysł spożywczy, ponieważ w związku z rosnącą liczbą ludności, to właśnie o żywność będą toczone konflikty- wynika z debaty "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności", która odbyła się w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku. Zastanawiano się, jak wykarmić miliardy ludzi.

- W 2050 roku na świecie będzie 9 mld ludzi, a do końca stulecia - 12 mld. W Europie przyrost społeczeństwa nie będzie postępował - problemem są inne kontynenty, głównie Afryka. Dziś na jednego mieszkańca świata przypada 0,21 hektara ziemi rolnej. Czy potem, z tej mniejszej ilości ziemi jesteśmy w stanie wyżywić mieszkańców całego globu? W tym czasie na świecie będą zachodzić jeszcze takie procesy jak wzbogacanie się społeczeństw (np. Chin czy Indie) czy zmian nawyków żywnościowych. I przed tymi wyzwaniami stoi świat. Warto więc wspierać bezpieczeństwo żywnościowe i pamiętać, że ziemia jest dobrem rzadkim - powiedział Zenon Pokojski, wiceprezes zarządu, Grupy Azoty - Zakłady Azotowe Puławy SA.

Marek Zagórski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej podkreślił, że świat trochę inaczej wygląda z perspektywy europejskiej, gdzie zamiast niedoboru żywności, mamy nadwyżkę produkcji. - Żywność i zasoby ziemi staną się - w długiej perspektywie dobrem strategicznie ważnym. Widać to już w Afryce, gdzie ostro konkuruje się o zagospodarowanie ziemi i lokowanie przetwórstwa żywności, po to, aby zabezpieczyć się przed głodem - powiedział Marek Zagórski.

Jednak - zaznaczono, że kontekście ostatnich wydarzeń politycznych, sama Europa zmaga się obecnie z zupełnie innymi problemami.

- Nie obawiam się, że żywności na świecie nie wystarczy. O ile niedoszacowany jest wzrost konsumpcji na świecie, o tyle podobnie jest ze wzrostem produkcji żywności. Ostatnie wydarzenia skłoniły mnie do tego, że bardziej obawiam się nadprodukcji żywności, niż jej niedoboru - powiedział Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Jak dodał, współczesny świat - niestety - kompletnie nie przejmuje się tymi, którzy głodują, a nie mają pieniędzy na to, żeby tę żywność kupić.

Roman Jagieliński, prezes Grupy Producentów Owoców Roja Sp. z o.o., wicepremier, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RP w latach 1995-1997 przyznał, że głód dotyczy głównie tych krajów, gdzie nie nauczono się rolnictwa i produkcji żywności.

Panel "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności" odbył się w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (18-19 września 2014 r.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 025) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH