REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

WKG: Wystarczy żywności na świecie?

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2014, 16:06
WKG: Wystarczy żywności na świecie?
Prelegenci dyskusji pt. "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności"; fot. PTWP

- Jedną z najbardziej perspektywicznych branż przemysłu europejskiego jest rolnictwo i przemysł spożywczy, ponieważ w związku z rosnącą liczbą ludności, to właśnie o żywność będą toczone konflikty- wynika z debaty "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności", która odbyła się w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku. Zastanawiano się, jak wykarmić miliardy ludzi.

REKLAMA

- W 2050 roku na świecie będzie 9 mld ludzi, a do końca stulecia - 12 mld. W Europie przyrost społeczeństwa nie będzie postępował - problemem są inne kontynenty, głównie Afryka. Dziś na jednego mieszkańca świata przypada 0,21 hektara ziemi rolnej. Czy potem, z tej mniejszej ilości ziemi jesteśmy w stanie wyżywić mieszkańców całego globu? W tym czasie na świecie będą zachodzić jeszcze takie procesy jak wzbogacanie się społeczeństw (np. Chin czy Indie) czy zmian nawyków żywnościowych. I przed tymi wyzwaniami stoi świat. Warto więc wspierać bezpieczeństwo żywnościowe i pamiętać, że ziemia jest dobrem rzadkim - powiedział Zenon Pokojski, wiceprezes zarządu, Grupy Azoty - Zakłady Azotowe Puławy SA.

Marek Zagórski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej podkreślił, że świat trochę inaczej wygląda z perspektywy europejskiej, gdzie zamiast niedoboru żywności, mamy nadwyżkę produkcji. - Żywność i zasoby ziemi staną się - w długiej perspektywie dobrem strategicznie ważnym. Widać to już w Afryce, gdzie ostro konkuruje się o zagospodarowanie ziemi i lokowanie przetwórstwa żywności, po to, aby zabezpieczyć się przed głodem - powiedział Marek Zagórski.

Jednak - zaznaczono, że kontekście ostatnich wydarzeń politycznych, sama Europa zmaga się obecnie z zupełnie innymi problemami.

- Nie obawiam się, że żywności na świecie nie wystarczy. O ile niedoszacowany jest wzrost konsumpcji na świecie, o tyle podobnie jest ze wzrostem produkcji żywności. Ostatnie wydarzenia skłoniły mnie do tego, że bardziej obawiam się nadprodukcji żywności, niż jej niedoboru - powiedział Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Jak dodał, współczesny świat - niestety - kompletnie nie przejmuje się tymi, którzy głodują, a nie mają pieniędzy na to, żeby tę żywność kupić.

Roman Jagieliński, prezes Grupy Producentów Owoców Roja Sp. z o.o., wicepremier, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RP w latach 1995-1997 przyznał, że głód dotyczy głównie tych krajów, gdzie nie nauczono się rolnictwa i produkcji żywności.

Panel "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności" odbył się w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (18-19 września 2014 r.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (30 868) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 754 926)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH