Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wkrótce Wielkanocna Zbiórka Żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 23-03-2012, 08:30

W najbliższy weekend Banki Żywności organizują Wielkanocną Zbiórkę Żywności - od piątku do niedzieli wolontariusze zachęcać będą do kupna dodatkowych produktów spożywczych i przekazania ich potrzebującym.

Wolontariusze Banków Żywności czekać będą na produkty przy specjalnie oznaczonych koszach w wybranych sklepach. Zebrana żywność za pośrednictwem lokalnych organizacji charytatywnych jeszcze przed świętami trafi do najbardziej potrzebujących.

Wolontariusze namawiać będą do tego, by robiąc przedświąteczne zakupy, kupić artykuły spożywcze o długim terminie ważności, np. cukier i olej, wszystkie produkty niezbędne do przygotowania świątecznych potraw, a także konserwy warzywne oraz mięsne. Zebrane produkty zostaną przekazane stowarzyszeniom i organizacjom charytatywnym, z którymi współpracują Banki Żywności. Dzięki nim żywność trafi do tych, którzy jej najbardziej potrzebują, m.in. do bezdomnych, rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, samotnie wychowujących dzieci, starszych i niepełnosprawnych.

Tegoroczną zbiórkę przeprowadzi 18 Banków Żywności: w Częstochowie, Gdańsku, Gorzowie Wielkopolskim, Elblągu, Krakowie, Lesznie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Olsztynie, Pile, Poznaniu, Radomiu, Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Słupsku, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie i Toruniu. Szczegółowych informacji o zbiórkach, punktach, w których będą prowadzone, udzielają poszczególne Banki Żywności, do których kontakty dostępne są na stronie: www.bankizywnosci.pl.

Poza tradycyjną zbiórką wybrane Banki Żywności organizują akcje specjalne. Warszawski Bank Żywności przeprowadzi Akcję JAJO - 1 kwietnia wolontariusze będą zbierać świeże jajka przy wyjściu z wybranych kościołów, a na dziedzińcu Akademii Sztuk Pięknych odbędzie się rodzinny festyn. Bank Żywności w Ciechanowie zaplanował Mecz z Jajem oraz Wielkanocną Zbiórkę Żywności w ciechanowskich szkołach i przedszkolach.

Federacja Polskich Banków Żywności radzi także, jak przygotować się do świąt, by nie zmarnować jedzenia: policzyć, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach, ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając bliskich, przygotować kilka potraw w mniejszych porcjach, właściwie przechowywać żywność.

Specjaliści z Banków Żywności przypominają, że mięso można przetrzymywać w lodówce do trzech dni w temperaturze 0-3 stopnie. Często jednak nasze lodówki ustawione są na 5-6 stopni, do tego należy dodać wzrost temperatury przy otwieraniu drzwiczek. Zatem wskazane jest jak najkrótsze przechowywanie mięsa, najlepiej w plastikowych zamykanych pojemnikach. Jajka w lodówce wytrzymają cztery dni, sałatki warzywne - przyrządzone z ugotowanych warzyw i dobrze zamknięte - mogą w lodówkach przetrzymać tydzień.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH