Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wkrótce Wielkanocna Zbiórka Żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 23-03-2012, 08:30

W najbliższy weekend Banki Żywności organizują Wielkanocną Zbiórkę Żywności - od piątku do niedzieli wolontariusze zachęcać będą do kupna dodatkowych produktów spożywczych i przekazania ich potrzebującym.

Wolontariusze Banków Żywności czekać będą na produkty przy specjalnie oznaczonych koszach w wybranych sklepach. Zebrana żywność za pośrednictwem lokalnych organizacji charytatywnych jeszcze przed świętami trafi do najbardziej potrzebujących.

Wolontariusze namawiać będą do tego, by robiąc przedświąteczne zakupy, kupić artykuły spożywcze o długim terminie ważności, np. cukier i olej, wszystkie produkty niezbędne do przygotowania świątecznych potraw, a także konserwy warzywne oraz mięsne. Zebrane produkty zostaną przekazane stowarzyszeniom i organizacjom charytatywnym, z którymi współpracują Banki Żywności. Dzięki nim żywność trafi do tych, którzy jej najbardziej potrzebują, m.in. do bezdomnych, rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, samotnie wychowujących dzieci, starszych i niepełnosprawnych.

Tegoroczną zbiórkę przeprowadzi 18 Banków Żywności: w Częstochowie, Gdańsku, Gorzowie Wielkopolskim, Elblągu, Krakowie, Lesznie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Olsztynie, Pile, Poznaniu, Radomiu, Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Słupsku, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie i Toruniu. Szczegółowych informacji o zbiórkach, punktach, w których będą prowadzone, udzielają poszczególne Banki Żywności, do których kontakty dostępne są na stronie: www.bankizywnosci.pl.

Poza tradycyjną zbiórką wybrane Banki Żywności organizują akcje specjalne. Warszawski Bank Żywności przeprowadzi Akcję JAJO - 1 kwietnia wolontariusze będą zbierać świeże jajka przy wyjściu z wybranych kościołów, a na dziedzińcu Akademii Sztuk Pięknych odbędzie się rodzinny festyn. Bank Żywności w Ciechanowie zaplanował Mecz z Jajem oraz Wielkanocną Zbiórkę Żywności w ciechanowskich szkołach i przedszkolach.

Federacja Polskich Banków Żywności radzi także, jak przygotować się do świąt, by nie zmarnować jedzenia: policzyć, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach, ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając bliskich, przygotować kilka potraw w mniejszych porcjach, właściwie przechowywać żywność.

Specjaliści z Banków Żywności przypominają, że mięso można przetrzymywać w lodówce do trzech dni w temperaturze 0-3 stopnie. Często jednak nasze lodówki ustawione są na 5-6 stopni, do tego należy dodać wzrost temperatury przy otwieraniu drzwiczek. Zatem wskazane jest jak najkrótsze przechowywanie mięsa, najlepiej w plastikowych zamykanych pojemnikach. Jajka w lodówce wytrzymają cztery dni, sałatki warzywne - przyrządzone z ugotowanych warzyw i dobrze zamknięte - mogą w lodówkach przetrzymać tydzień.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH