Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WPHI: Czechy muszą importować mięso, warzywa, owoce i jaja

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 07-07-2014, 15:16
WPHI: Czechy muszą importować mięso, warzywa, owoce i jaja
Fot. Fotolia

Samowystarczalność Republiki Czeskiej pod względem produkcji żywności w ujęciu długookresowym spada. Przyspieszenie tempa spadku nastąpiło po wejściu kraju do Unii Europejskiej. W szczególności zjawisko to dotyczy produkcji zwierzęcej, jednak również krajowa produkcja owoców klimatu umiarkowanego, warzyw i jaj nie jest w stanie zaspokoić krajowego zapotrzebowania na te produkty - wynika z opracowań Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Pradze.

Według danych opublikowanych przez czeskie Ministerstwo Rolnictwa, Republika Czeska jest natomiast samowystarczalna w zakresie produkcji mięsa wołowego, zbóż, buraka cukrowego i mleka.

- Poglądy na wagę samowystarczalności w zakresie żywności różnią się, najczęściej jednak podaje się, że u podstawowych produktów nie powinna spaść pod pułap 80 proc. - ocenia Wojciech Pobóg-Pągowski, I Radca i Kierownik WPHI Ambasady RP w Czechach.

Według informacji czeskiego Instytutu Gospodarki Rolnej w 2011 roku z importu pochodziło ponad 40 proc. mięsa wieprzowego skonsumowanego w Republice Czeskiej. Jest to tradycyjnie najpopularniejszy rodzaj mięsa w Czechach, którego Czesi konsumują ok. 20 kg na osobę rocznie (z 40 kg mięsa na osobę ogółem). Jeszcze w 2000 r. kraj był w tym zakresie prawie w 100 proc. samowystarczalny.

W przypadku mięsa drobiowego w 2011 roku wskaźnik samowystarczalności Republiki Czeskiej znajdował się pod granicą 80 proc. W przypadku jaj udział importu w konsumpcji ogółem wyniósł w 2011 r. 12 proc. a w roku 2012 najprawdopodobniej jeszcze wzrósł na skutek zmiany prawa unijnego (dyrektywa o warunkach hodowli niosek).

Natomiast krajowa produkcja mięsa wołowego przewyższa o jedną piątą zapotrzebowanie na ten produkt, ale według opinii ekspertów jest to spowodowane wyraźnie niższą niż przeciętna europejska konsumpcją tego rodzaju mięsa w Republice Czeskiej. - Podobnie wygląda sytuacja z produkcją mleka - często zdarza się, że czescy producenci mleka sprzedają je do przygranicznych mleczarni (zwłaszcza w Niemczech) za lepszą niż w Czechach cenę. Do Czech eksportuje się już przetworzone produkty mleczne - np.: sery na czeskim rynku już w ponad 40 proc. pochodzą z zagranicy - zwraca uwagę Wojciech Pobóg-Pągowski.

W zakresie produkcji roślinnej Republika Czeska jest najbardziej zależna od importu warzyw. Prawie dwie trzecie warzyw na rynku czeskim pochodzą z zagranicy. Importowane są również owoce klimatu umiarkowanego (ok. 25 proc.) i ziemniaki (15 proc.). Produkcja zbóż, rzepaku i buraków cukrowych przewyższa zaś popyt na rynku krajowym.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH