Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WPHI: Eksport polskiej żywności do Czech powinien rosnąć

  • Autor: portalspozywczy, PB
  • Data: 14-07-2014, 14:37
WPHI: Eksport polskiej żywności do Czech powinien rosnąć

Polski przedsiębiorca, który chciałby zacząć eksportować swoje produkty do Republiki Czeskiej musi przede wszystkim wiedzieć, że czeski rynek jest bardzo chłonny, a import żywności jest koniecznością. Musi być jednak przygotowany na presję cenową i na nie najlepsze reakcje na produkty pochodzące z Polski - mówi Wojciech Pobóg-Pągowski, I radca i kierownik WPHI Ambasady RP w Czechach.

Jego zdaniem, w takiej sytuacji dobrą strategią wydaje się być postawienie na jakość produktu, dopilnowanie przestrzegania przepisów w zakresie transportu żywności, jej składowania i przechowywania w sklepach odbiorców.

Jak przypomina radca, Republika Czeska nie jest samowystarczalna żywnościowo. - Pomimo deklaracji kolejnych czeskich rządów dotyczących samowystarczalności nie należy oczekiwać szybkiego odbudowania przez Republikę Czeską zaplecza rolno-spożywczego i uniezależnia się od importu żywności - ocenia.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku na rynkach: czeskim i słowackim, trwała negatywna kampania medialna, po serii informacji o nieprawidłowościach w produkcji i dystrybucji żywności pochodzącej z Polski. Jednak, według Wojciecha Pobóg-Pągowskiego, istnieje spora grupa konsumentów, która nie reaguje na doniesienia medialne i nabywa od lat polskie produkty.

- Szanse na wzrost eksportu polskiej żywności do Republiki Czeskiej w najbliższej przyszłości nadal należy oceniać jako duże. Przemawia za tym problem braku samowystarczalności żywnościowej tego kraju oraz duży popyt na artykuły spożywcze o korzystnej dla konsumenta relacji jakość-cena - mówi nasz rozmówca.

Natomiast Piotr Cebulski, prezes Polsko-Słowackiej Izby Przemysłowo-Handlowej podkreśla, że polski przedsiębiorca, który ma zamiar eksportować artykuły spożywcze na Słowację, musi przede wszystkim przestrzegać surowych przepisów w zakresie sanitarnym, np. w kwestii jakości, transportu i oznakowania. - Słowacja ma jeden urząd kontroli sanitarnej wyposażony we wszystkie uprawnienia, działa też w porozumieniu z policją i celnikami. To inaczej niż u nas, gdzie mamy kilka urzędów, a cała problematyka jest rozdrobniona - mówi Piotr Cebulski. - W ubiegłym roku słowacki organ skontrolował około 1200 polskich pojazdów z żywnością - dodaje.

Przeczytaj także:

WPHI: Czechy muszą importować mięso, warzywa, owoce i jaja

Zwiększyliśmy eksport do Czech i na Słowację

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH