REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

WPHI: Eksport polskiej żywności do Czech powinien rosnąć

  • Autor: portalspozywczy, PB
  • Data: 14-07-2014, 14:37
WPHI: Eksport polskiej żywności do Czech powinien rosnąć

Polski przedsiębiorca, który chciałby zacząć eksportować swoje produkty do Republiki Czeskiej musi przede wszystkim wiedzieć, że czeski rynek jest bardzo chłonny, a import żywności jest koniecznością. Musi być jednak przygotowany na presję cenową i na nie najlepsze reakcje na produkty pochodzące z Polski - mówi Wojciech Pobóg-Pągowski, I radca i kierownik WPHI Ambasady RP w Czechach.

REKLAMA

Jego zdaniem, w takiej sytuacji dobrą strategią wydaje się być postawienie na jakość produktu, dopilnowanie przestrzegania przepisów w zakresie transportu żywności, jej składowania i przechowywania w sklepach odbiorców.

Jak przypomina radca, Republika Czeska nie jest samowystarczalna żywnościowo. - Pomimo deklaracji kolejnych czeskich rządów dotyczących samowystarczalności nie należy oczekiwać szybkiego odbudowania przez Republikę Czeską zaplecza rolno-spożywczego i uniezależnia się od importu żywności - ocenia.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku na rynkach: czeskim i słowackim, trwała negatywna kampania medialna, po serii informacji o nieprawidłowościach w produkcji i dystrybucji żywności pochodzącej z Polski. Jednak, według Wojciecha Pobóg-Pągowskiego, istnieje spora grupa konsumentów, która nie reaguje na doniesienia medialne i nabywa od lat polskie produkty.

- Szanse na wzrost eksportu polskiej żywności do Republiki Czeskiej w najbliższej przyszłości nadal należy oceniać jako duże. Przemawia za tym problem braku samowystarczalności żywnościowej tego kraju oraz duży popyt na artykuły spożywcze o korzystnej dla konsumenta relacji jakość-cena - mówi nasz rozmówca.

Natomiast Piotr Cebulski, prezes Polsko-Słowackiej Izby Przemysłowo-Handlowej podkreśla, że polski przedsiębiorca, który ma zamiar eksportować artykuły spożywcze na Słowację, musi przede wszystkim przestrzegać surowych przepisów w zakresie sanitarnym, np. w kwestii jakości, transportu i oznakowania. - Słowacja ma jeden urząd kontroli sanitarnej wyposażony we wszystkie uprawnienia, działa też w porozumieniu z policją i celnikami. To inaczej niż u nas, gdzie mamy kilka urzędów, a cała problematyka jest rozdrobniona - mówi Piotr Cebulski. - W ubiegłym roku słowacki organ skontrolował około 1200 polskich pojazdów z żywnością - dodaje.

Przeczytaj także:

WPHI: Czechy muszą importować mięso, warzywa, owoce i jaja

Zwiększyliśmy eksport do Czech i na Słowację

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH