Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Wpływ implementacji znormalizowanych systemów zarządzania na funkcjonowanie łańcuchów dostaw żywności

Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności ulega ciągłym zmianom i wymusza na przedsiębiorstwach wdrażanie rozwiązań usprawniających procesy projektowania, dystrybucji, monitorowania i zapewniania bezpieczeństwa żywności. Wynika to z rygorystycznych regulacji, których nadrzędnym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa, satysfakcji oraz optymalnej jakości produktów oferowanych konsumentom [1, 4]. Cel ten jest możliwy do zrealizowania tylko wtedy, gdy poszczególne procesy zachodzące w łańcuchu dostaw zarządzane są w sposób przemyślany, innowacyjny oraz zintegrowany [10].

Wpływ implementacji znormalizowanych systemów zarządzania na funkcjonowanie łańcuchów  dostaw żywności
fot. unsplash.com
  • Źródło

Autor: Dominik Zimon, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, 25, 4 (117)
Data: 26-04-2019, 11:13


Należy ponadto zaznaczyć, że nadrzędnym celem zarządzania łańcuchem dostaw żywności jest zaspokajanie obecnych i przewidywanych potrzeb klientów. Według Tarczyńskiej [16] wiąże się to ściśle z innowacyjnymi rozwiązaniami wprowadzanymi w sferach: organizacji przedsiębiorstwa, doskonalenia wyrobów istniejących i projektowania nowych artykułów spożywczych. Podobnego zdania jest Szymanowski [15], który podkreśla, że obecnie dla nabywców priorytetowe znaczenie ma jakość i bezpieczeństwo żywności, a łańcuchy dostaw żywności muszą ewoluować, aby sprostać tym wymaganiom. Ten sam autor zaznacza, że w ostatnich latach zmieniły się tendencje występujące na rynkach żywności w obszarze ekonomiki, demografii oraz środowiska naturalnego. Przykładem tego są zjawiska mające znaczny wpływ na proces zarządzania łańcuchem dostaw żywności, m.in. [2, 9]:

  • wzmocnienie orientacji na klienta,
  • określenie rozwiązań przychodowo-kosztowych w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
  • zmiany modelu konsumpcji (wzrost popytu na żywność ekologiczną, funkcjonalną, wygodną, egzotyczną itp.)
  • wzrastająca świadomość konsumentów na temat zależności pomiędzy zdrowiem a żywnością,
  • zmiany klimatyczne,
  • konsolidacja łańcuchów dostaw,
  • niepewność popytu,
  • nacisk na zrównoważone zarządzanie łańcuchami dostaw.

Zjawiska te wymuszają na ogniwach współtworzących łańcuchy dostaw poszukiwanie koncepcji, które mogą wpłynąć na poprawę jakości i bezpieczeństwa żywności oraz usprawnienie form jej pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji w łańcuchu dostaw [14, 17]. Oznacza to, że tradycyjne praktyki stosowane w ramach zarządzania łańcuchem dostaw muszą zostać zmodyfikowane, rozwinięte i poprawione [19]. Jednym ze sposobów doskonalenia łańcuchów dostaw żywności może być wdrażanie wymagań znormalizowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Wiśniewska i Malinowska [18] zauważają, że jakość i bezpieczeństwo żywności jest wartością zbiorczą. Znaczny wpływ na nią ma szereg procesów realizowanych w łańcuchu dostaw (standardy i metody produkcji, przechowalnictwa, kontrolowania, pakowania, dystrybucji, zaopatrzenia itp.). Procesy te regulowane są przez międzynarodowe normy, kodeksy i praktyki, wśród których szczególną funkcję przypisuje się normie ISO 9001, stanowiącej punkt odniesienia przy opracowaniu innych pokrewnych standardów. Podobne poglądy przedstawiają Popović i wsp. [11], którzy podkreślają, że wdrażanie wymagań m.in. normy ISO 9001 oraz ISO 22000 może mieć pozytywny wpływ na zapewnienie satysfakcji klienta w łańcuchu dostaw żywności.
Celem pracy było określenie wpływu implementacji znormalizowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności na doskonalenie wybranych procesów realizowanych w ramach łańcuchów dostaw żywności.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.22.132
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.