Wskaźnik cen żywności FAO na najwyższym poziomie od sierpnia 2018 r.
Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.
Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) w lutym wynosił średnio 167,5 punktu i był o 2,7 punktu (1,7 procent) wyższy niż w styczniu. Wzrosły ceny wszystkich grup towarów reprezentowanych w FFPI, przy gwałtownym wzroście cen wyrobów mlecznych.
Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w lutym, średnio 169 punktów nieznacznie więcej niż w styczniu i prawie 8 punktów (4,7 procent) powyżej poziomu z lutego 2018 r. Wśród głównych zbóż ceny kukurydzy wzrosły najbardziej, napędzane wyższymi notowaniami eksportowymi z USA, przede wszystkim spowodowane obawami o zakłócenia w dostawach. Jednak ceny pszenicy, które rozpoczęły miesiąc od bardziej stabilnego notowania, spadły później ze względu słabsze tempo zakupów.
Wskaźnik cen oleju roślinnego FAO wynosił w lutym średnio 133,5 punktu, co stanowi wzrost o 2,3 punktu (o 1,8 procent) w stosunku do poprzedniego miesiąca i najwyższy poziom od października 2018 r. Wzrost wskaźnika odzwierciedla głównie wyższe ceny olejów palmowych, sojowych i słonecznikowych . Ceny oleju palmowego wzrosły po raz trzeci z rzędu, ponieważ wyraźne sezonowe spadki produkcji w wiodących krajach produkujących zbiegły się w czasie z silnym popytem krajowym. Ceny oleju sojowego i oleju słonecznikowego wzrosły w odpowiedzi na ograniczone dostawy globalne.
Wskaźnik cen mięsa FAO uśrednił się w lutym na poziomie 163,6 punktu, nieznacznie (1,2 punktu lub 0,7 procent) większym niż w styczniu, ale nadal o 4 procent niższym od poziomu w analogicznym miesiącu zeszłego roku. W lutym wzrosły ceny wołowiny i wieprzowiny czemu sprzyjał silny popyt importowy, a także ograniczone dostawy eksportowe wołowiny, zwłaszcza z Nowej Zelandii, oraz wieprzowiny z UE. Ceny drobiu spadły głównie z powodu wolniejszego tempa eksportu podczas gdy ceny mięsa owczego również spadły, na skutek dużych dostawy eksportowych z Nowej Zelandii.
Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO w lutym wynosił średnio 192,4 punktu, o 10,3 punktu (5,6 procent) więcej niż w styczniu i był zbliżony do ubiegłorocznej wartości z lutego. Międzynarodowe notowania cen wszystkich produktów mleczarskich (reprezentowanych w Indeksie) wzrosły w lutym, przy czym najwyższy miesięczny wzrost procentowy odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (SMP), a następnie mleka pełnego w proszku (WMP), sera i masła. Silny popyt importowy, zwłaszcza dotyczący dostaw z Oceanii, spowodował wzrost cen SMP, WMP i serów. Jeśli chodzi o masło, przewidywany sezonowy spadek produkcji w Oceanii w nadchodzących miesiącach sprzyjał wyższym cenom.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.