Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Współpraca branży spożywczej z jednostkami naukowymi pozostawia wiele do życzenia

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-04-2016, 10:42
Współpraca branży spożywczej z jednostkami naukowymi pozostawia wiele do życzenia
prof. Tadeusz Trziszka /fot. UPW

Współpraca branży spożywczej z jednostkami naukowymi pozostawia wiele do życzenia. Zmiana tej sytuacji to jeden z moich - jako rektora –priorytetów i celów jakie stawiam przed współpracownikami na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Jego zdaniem, problem mamy na dwóch poziomach. Często zagadnienia formułowane przez przedsiębiorcę są z punktu widzenia skali badawczej w jakiej działa uniwersytet niewspółmierne. - Przykładowo: przetwórca ma kłopot z niedopasteryzowanym mlekiem. To dla niego duży problem, ale dla badaczy uniwersyteckich za mały, bo nie przekłada się na badania i poszukiwanie rozwiązań o skali bardziej uniwersalnej, przemysłowej. Nikt nie poświęci czasu i środków na rozwiązanie jednostkowego, z punktu widzenia nauki - niewielkiego – problemu – mówi Tadeusz Trziszka.

- Uważam, że można uniknąć tej blokady współpracy branży i uczelni. I to z korzyścią dla obu stron. Będziemy zachęcać przedsiębiorców z szeroko pojętego sektora rolno-żywieniowego do „zamawiania” na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym prac magisterskich bądź inżynierskich poświęconych ważnym dla nich zagadnieniom. Jak rozwiązać ten przykładowy problem niedopasteryzowanego mleka – to doskonały temat na pracę dyplomową. Student kończący studia, oczywiście pod opieką promotora i z pełnym wsparciem uczelni, bez problemu przeprowadzi odpowiednie badania, pomiary i zaproponuje najlepsze rozwiązania. Dzięki sfinansowaniu badań przez przedsiębiorcę, powstanie doskonała, praktycznie użyteczna praca dyplomowa – mówi rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu . Być może wartością dodaną będzie dla przedsiębiorcy nie tylko rozwiązanie jednego konkretnego problemu, ale także pozyskanie pracownika lub współpracownika w osobie absolwenta uniwersytetu, który pisząc pracę poznał specyfikę i potrzeby zakładu.

W jego opinii, na innym poziomie trzeba rozważać problemy współpracy branży spożywczej z naukowcami przy dużych projektach dotyczących np. nowych technologii i innowacyjnych produktów. Te badania, a później ewentualne wdrożenia, są tak drogie, obciążone ryzykami, długotrwałe, że konieczne jest zaangażowanie w nich instytucji płatniczych. - Nie zbuduje się silnej i konkurencyjnej gospodarki rolno-spożywczej bez zaangażowania państwa i środków publicznych. Konieczne są w tej sferze m.in. badania zamawiane przez państwo, realizowane w zupełnie innej niż dotychczas skali – uważa Tadeusz Trziszka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PiotrD 23-04-2016, 13:31:
Najlepsze w tej wypowiedzi to aby państwo z publicznych pieniędzy zamawiałem badania.
Czy państwo ma wiedzę na tematy zapotrzebowania czy zainteresowani przedsiębiorcy i ich organizacje i to w kolejności jak podano.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH