Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 29-06-2017, 13:58
Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie
Studenci /fot. UPW

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie.

To najmłodszy spośród pięciu wydziałów uczelni, ale jego lwowskie korzenie sięgają XIX wieku i otwartej w 1856 roku w Dublanach Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego (która przekształciła się później w Politechnikę Lwowską).

W ciągu 40 lat studia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (WBiNoŻ), ukończyło ponad 5,5 tysiąca absolwentów (spotykają się na jubileuszowym zjeździe w najbliższą sobotę – 1 lipca). Obecnie każdego roku studiuje tu około 1300 osób.

W tej chwili trwa rekrutacja na cztery kierunki: biotechnologię, technologię żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analizę żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Sądząc po liczbie zarejestrowanych kandydatów – wszystkie cieszą się wśród maturzystów ogromną popularnością. Ten ostatni: żywienie człowieka i dietetyka - dotychczas prowadzony był tylko jako studia magisterskie, teraz po raz pierwszy odbywa się nabór na studia I stopnia – i jak się okazuje to po weterynarii najczęściej wybierany spośród 27 kierunków studiów na UPWr.

- Wszystko czego na WBiNoŻ uczymy ma związek z żywnością i żywieniem ludzi, więc wpisuje się w jeden z najważniejszych globalnych problemów – mówi prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. - W gospodarce branże żywieniowe będą się w najbliższych latach dynamicznie rozwijać, a to oznacza rosnące zapotrzebowanie na specjalistów. ONZ ocenia, że do 2050 roku produkcja żywności na świecie musi wzrosnąć 2,5-krotnie. Prace nad tzw. żywnością dla przyszłości to jeden z priorytetów Unii Europejskiej, a nasz Wydział specjalizuje się także w poszukiwaniu nowych rozwiązań dla produkcji żywności prozdrowotnej.

Najważniejsze kierunki badawcze naukowców związanych z Wydziałem to monitorowanie produkcji żywności pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego; bioaktywne substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich otrzymywanie, charakterystyka oraz wykorzystanie w formie biopreparatów służących prewencji chorób cywilizacyjnych; biotransformacje naturalnych bioaktywnych związków z grupy steroidów i flawonoidów; biotechnologiczne wykorzystanie drożdży niekonwencjonalnych i wpływ diety na stan zdrowia konsumentów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH