Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Wzbogacanie żywności witaminami oraz składnikami mineralnymi – jak to działa

Dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki substancji odżywczych może być nie lada wyzwaniem. Wiele ze spożywanych przez nas obecnie produktów nie posiada bowiem ich wystarczającej ilości. Rozwiązaniem jest proces wzbogacania żywności, polegający na dodawaniu do produktów spożywczych witamin, składników mineralnych, czy niektórych innych substancji. Działanie to i warunki jego stosowania określa Rozporządzenie (WE) Nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r.

Wzbogacanie żywności witaminami oraz składnikami mineralnymi – jak to działa
dr Joanna Uchańska, Szef Departamentu Life Science & Healthcare w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy

Celem procesu fortyfikacji żywności jest przede wszystkim zapobieganie niedoborom witamin i składników odżywczych oraz wyrównywanie strat zachodzących podczas procesów technologicznych. Zasady określające ich stosowanie oraz innych substancji, które je zawierają, reguluje Rozporządzenie 1925/2006.

- Te ramy prawne są bardzo ważne, ponieważ niektóre składniki dodawane do żywności lub stosowane w jej produkcji mogą prowadzić do spożycia nadmiernych ilości substancji odżywczych, przekraczających racjonalne normy zdrowego żywienia - mówi dr Joanna Uchańska, Partner w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy.

Wyróżnić można wzbogacanie obowiązkowe oraz dobrowolne. To pierwsze nakłada na wszystkich producentów określonego asortymentu środków spożywczych obowiązek dodawania składników mineralnych oraz witamin. Obligatoryjne wzbogacanie żywności w Polsce, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, obejmuje dodawanie witamin i składników mineralnych do tłuszczów do smarowania w witaminy A i D (z wyjątkiem masła, które posiada je naturalnie), a także soli przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Produkty, które mogą, lecz nie muszą, zostać wzbogacone to m.in. soki, napoje bezalkoholowe, przetwory zbożowe czy wyroby cukiernicze. Ich producenci mają zatem nieco więcej swobody. Sami mogą bowiem decydować o tym, jakiego składnika i w jakiej ilości użyć.

Warto podkreślić również, że istnieje szereg innych substancji, których stosowanie jest restrykcyjnie kontrolowane i regulowane, czy także może być ograniczane lub nawet zakazane na poziomie Unii Europejskiej. Procedurę oceny bezpieczeństwa składników uregulowano w artykule 8 Rozporządzenia 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.

- Procedura, o której mowa w artykule 8 stosowana jest w przypadku, gdy substancja niebędąca witaminą bądź składnikiem mineralnym dodawana jest do żywności lub stosowana w jej produkcji w sposób znacznie przekraczający rozsądne i przewidywane spożycie w normalnych warunkach konsumpcji. Wykorzystywana jest, zwłaszcza gdy podejrzewa się lub stwierdzony został szkodliwy wpływ danej substancji na zdrowie, a nawet jeśli tylko istnieje taka możliwość, ale brak w tym względzie pewności naukowej.  Obecnie toczy się na poziomie unijnym postępowanie m.in. wobec monakoliny K pozyskiwanej z czerwonego ryżu. W ramach postępowania weryfikowane są informacje o stosowaniu i dane naukowe odnośnie bezpieczeństwa danego składnika. Na tym etapie szalenie istotnym jest możliwość zgłaszania przez przedsiębiorców dowodów świadczących właśnie za bezpieczeństwem danego składnika w ramach procedury weryfikacji bezpieczeństwa, aby ważyć prawidłową argumentacje w zakresie proporcjonalności i adekwatności środków w obszarze ograniczenia wykorzystania składników - mówi dr Joanna Uchańska, Szef Departamentu Life Science & Healthcare w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy RSS ALERT    /    Joanna Uchańska RSS ALERT    /    witaminy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.25.198
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.