Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Z czego wynikają różnice w jakości żywności w różnych krajach UE zdaniem producentów?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-12-2017, 10:53
Z czego wynikają różnice w jakości żywności w różnych krajach UE zdaniem producentów?
fot. shutterstock

W ocenie producentów zjawisko "podobnej ceny za produkt z lepszymi i gorszymi składnikami" może wynikać z tego, że ceny takiego samego markowego produktu (o identycznym składzie, oznakowaniu i opakowaniu) zależą od marży, jaką stosują sprzedawcy detaliczni i mogą się istotnie między sobą różnić. Jednocześnie nie ma możliwości zweryfikowania ceny sprzedaży przyjętej przez producenta, gdyż stanowi to tajemnicę handlową.

 

Zjawisko "żywności podwójnej jakości" polega na oferowaniu konsumentom na wspólnym rynku produktów tej samej marki i w takim samym opakowaniu, różniących się jednocześnie pewnymi cechami. O tym jak Polska i UE chcą walczyć z tym zjawiskiem pisaliśmy szerzej tutaj.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poprosiło producentów żywności o odpowiedzi na najczęściej pojawiające się zarzuty i wątpliwości dotyczące problemu żywności podwójnej jakości w UE. Wyniki tych konsultacji przedstawiła Bożena Pławska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas XLVIII Dni Przemysłu Mięsnego.

- Z informacji uzyskanych od krajowych producentów żywności wynika, że na rynku UE mogą być wprowadzane do obrotu produkty jednego przedsiębiorcy różniące się składem. Powodami występowania różnic w składzie produktów żywnościowych produkowanych na różne rynki są m.in. konieczność dopasowania produktów do lokalnych preferencji smakowych konsumentów, dostępność lokalnych surowców oraz ich okresowa zmienność biologiczna, nawyki konsumenckie oraz zasady produkcji w zgodności z wymaganiami odbiorcy, a także krajowymi przepisami - opisuje Bożena Pławska z MRiRW.

Przedstawicielka resortu podkreśla, że producenci muszą uwzględniać powyższe uwarunkowania przy jednoczesnej dbałości o zachowanie najwyższych możliwych do osiągnięcia norm jakościowych.

- Występujące różnice w składzie produktów żywnościowych nie mogą wpływać na spełnienie wymaganych prawem i deklarowanych przez firmy norm jakościowych, stosowanych niezależnie od miejsca wytworzenia i sprzedaży produktu. Również firmy zlecające wyprodukowanie żywności u jednego wytwórcy mogą określać odmienne wymagania dotyczące składu, ceny wytworzenia itd. Powyższe czynniki mogą wpływać na różnice w składzie produktu w różnych krajach - dodaje.

W ocenie producentów zjawisko "podobnej ceny za produkt z lepszymi i gorszymi składnikami" może wynikać z tego, że ceny takiego samego markowego produktu (o identycznym składzie, oznakowaniu i opakowaniu) zależą od marży, jaką stosują sprzedawcy detaliczni i mogą się istotnie między sobą różnić. Jednocześnie nie ma możliwości zweryfikowania ceny sprzedaży przyjętej przez producenta, gdyż stanowi to tajemnicę handlową.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 181) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH