Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Zagórski: Prezentujemy poradnik dla przedsiębiorców "RODO a Brexit"

Prezentujemy poradnik dla przedsiębiorców "RODO a Brexit" wskazujący, że Brexit nie powinien negatywnie wpłynąć na przepływ danych między Polską o Wielka Brytanią - powiedział w poniedziałek na konferencji w Europejskim Dniu Ochrony Danych Osobowych minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Zagórski: Prezentujemy poradnik dla przedsiębiorców
Marek Zagórski, fot. PTWP

"Od ponad dwóch lat bardzo intensywnie zajmujemy się ochroną danych osobowych. Dużą częścią tej pracy było wyjaśnianie, czym jest RODO, wokół którego narosło wiele mitów, dlatego stworzyliśmy w resorcie poradniki tematyczne po RODO i przeprowadziliśmy ponad 130 szkoleń, w celu podniesienia świadomości Polaków o RODO" - powiedział na spotkaniu szef resortu cyfryzacji.

"Dziś, w obecności ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce JE Jonathana Knotta, prezentujemy kolejny poradnik dla przedsiębiorców +RODO a Brexit+" Poradnik w prosty sposób wskazuje, że Brexit nie powinien negatywnie wpłynąć na przepływ danych między Polską o Wielka Brytanią" - powiedział Zagórski.

Ambasador Knott podkreślił, że "niezależnie od tego, w jaki sposób Wielka Brytania opuści Unię Europejską, w trybie umownym czy bezumownym, utrzymamy obowiązujące standardy ochrony danych osobowych". Zaznaczył, że zarówno w interesie Wielkiej Brytanii, jak i Polski jest kontynuowanie współpracy. "Chcemy, aby przepływ danych odbywał się w sposób swobodny i zgodnie z obowiązującym prawodawstwem" - dodał.

"Nie jest intencją rządu brytyjskiego wprowadzanie jakichkolwiek nowych regulacji dotyczących przepływu danych osobowych. Wielka Brytania nadal będzie stosowała zapisy RODO w swoim prawodawstwie - zapewnił ambasador.

Poniedziałkowe spotkanie w Europejskim Dniu Ochrony Danych Osobowych, stało się również okazją dla Ministra Cyfryzacji do wręczenia indywidualnych podziękowań ponad 100 członkom +Grupy ds. RODO+. Zwracając się do nich minister Zagórski podkreślił, że bardzo ceni pracę, jaką wykonali przez ostatni rok, która pomogła w walce z "RODO absurdami". "To przedsięwzięcie na ogromną skalę i pracujmy tak dalej" - dodał.

Z okazji Europejskiego Dnia Ochrony Danych Osobowych głos zabrała Komisarz ds. sprawiedliwości, spraw konsumenckich i równości płci Vera Jourova, która pogratulowała Polsce wdrożenia prawa unijnego na czas. "Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że polska ustawa o ochronie danych osobowych weszła w życie w tym samym czasie, co prawo unijne o ochronie danych osobowych" - podkreśliła.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

RODO RSS ALERT    /    Brexit RSS ALERT    /    Marek Zagórski RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.191.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.