Zagrożenie bioterroryzmem jest realne. Zakłady produkujące żywność do sieci muszą wziąć to pod uwagę

Wytwórcy zwiększający skalę produkcji, współpracujący z sieciami handlowymi powinni liczyć się z koniecznością zapewnienia ochrony swego zakładu przed celowym skażeniem produkowanej żywności - mówi Monika Wiśniewska-Stefaniuk, product manager ds. branży spożywczej w TÜV Nord Polska.
POWIĄZANE TEMATY
- ZMW Kaminiarz po audycie zgodności z systemami IFS i BRC
- FRSiH 2017: Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności (pełna relacja)
- Ambra na FRSiH: Naturalność najwyższym stopniem jakości
- W.B. Chambers, zajmująca się produkcją, importem i dystrybucją owoców, wdraża system IFS
Najpowszechniej stosowany w przedsiębiorstwach System HACCP nie jest wystarczający do nadzorowania zagrożeń zaplanowanych, z którymi mamy do czynienia w przypadku bioterroryzmu. Jest bowiem ukierunkowany na zagrożenia o charakterze przypadkowym.
W zmienionej w tym roku szóstej wersji standardu IFS włączony został obszar Food Defence (ochrony zakładu) do obowiązkowej checklisty sprawdzanej podczas corocznych auditów. Skłania to producentów do przyjrzenia się systemom zabezpieczenia zakładu przed wejściem osób z zamiarem zanieczyszczenia produkcji substancjami niebezpiecznych dla zdrowia i życia pracowników lub konsumentów.
Wdrożenie Food Defense wymaga stworzenia planu ochrony zakładu, który obejmować będzie takie obszary jak: bezpieczeństwo na zewnątrz i wewnątrz zakładu, system komputerowy, magazynowanie, nadzór nad substancjami niebezpiecznymi wykorzystywanymi do produkcji, dostawy, bezpieczeństwo pracowników. - Z doświadczenia i rozmów z pełnomocnikami ds. jakości w certyfikowanych firmach, wiem, że pewne informacje do stworzenia planu znajdują się już w dokumentacji wynikającej z wdrożonego systemu HACCP, ISO 22000 i innych standardów bezpieczeństwa żywności, należy je jednak uzupełnić o analizę zagrożeń związanych z potencjalną ingerencją z zewnątrz lub wewnątrz - mówi Michał Kundzicz auditor i z-ca kierownika jednostki certyfikacyjnej ds. bezpieczeństwa żywności TÜV Nord Polska.
Przemyślany plan Food Defense jest pomocny w zapewnieniu bezpiecznego środowiska pracy dla pracowników, dostarczaniu bezpiecznego produktu dla klientów, jak również i może przede wszystkim, zapewnieniu ciągłości działania zakładu w przypadku wystąpienia incydentu.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!