REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zawsze jest czas na oszczędności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-10-2011, 14:59
Zawsze jest czas na oszczędności

Podczas panelu "Efektywne zarządzanie produkcją w zakładach spożywczych " w trakcie IV Forum Rynku Spożywczego eksperci reprezentujący firmy spożywcze, informatyczne, certyfikujące i energetyczne dyskutowali m.in. o sposobach na obniżanie kosztów, usprawnienie zarządzania czy optymalizację produkcji.

REKLAMA

- Powoli zanika różnica w rentowności branż pomiędzy Polską i Europą zachodnią. Obecne jeszcze różnice wynikają głównie ze struktury surowcowej - mówił Roman Górny, prezes Herbapol-Lublin S.A. Podkreślał, że bilans handlowy pomiędzy Polską a Niemcami po raz pierwszy jest dodatni dla naszego kraju. - To wielki sukces. Trzeba pamiętać, że znacząca część naszego eksportu to właśnie żywność. Powinniśmy być z tego dumni, zwłaszcza, że udało się nam utrzymać znaczącą ilość małych i średnich firm rolno-spożywczych - mówił.

Podkreślał także, że firmy zaczynają oszczędzać dopiero gdy są w tarapatach finansowych. - Wówczas najczęściej jest już za późno. Trzeba myśleć o racjonalizacji kosztów, gdy sytuacja jest dobra. Chcę przypomnieć, że jesteśmy stale narażeni na zmiany cen surowca, kursu walut itp. - mówił prezes Herbapolu.

Także o ograniczaniu kosztów mówił Bogusław Kowalski, prezes Graal S.A. - Nie ma jednego idealnego miejsca czy sposobu na obniżanie kosztów. Trzeba je ciąć zawsze i wszędzie gdzie jest to możliwe. Stale trzeba podnosić wydajność pracy, trzeba oszczędzać wodę, energie i inne media - mówił prezes Graala. Podkreślał także, że nie można oszczędzać na szkoleniach pracowników. - To sie zawsze zwraca - dodał.

Wiceprezes i dyrektor finansowy Tarczyński S.A. podkreślał, że aż 70 proc. kosztów to materiały i energia. Około 15 proc. kosztów stanowią wynagrodzenia. - W takim rozkładzie kosztów największe pole do oszczędności jest w kupowaniu surowca i mediów. Dzięki wstąpieniu do grupy zakupowej udało sie nam energie elektryczną kupić 15 proc. taniej, niż wcześniej - mówił Krzysztof Wachowski.

Rosnące znaczenie zielonej energii podkreślał Janusz Kudłaciak, senior menadżer RWE Polska. - Firmy spożywcze domagają się, aby coraz większa część energii jaką dostarczamy pochodziła ze źródeł odnawialnych. To ważne dla ich wizerunku, jako firm prośrodowiskowych. - mówił Janusz Kudłaciak.

Natomiast na znaczenie dobrze dobranego oprogramowania w skutecznym zarządzaniu przedsiębiorstwem, a także jakie oszczędności można uzyskać dzięki systemom IT mówiła Maria Kucharska, dyrektor BPSC SA. - Dobrze dobrany system IT pozwala znaleźć miejsca w firmie gdzie są jakieś braki, co źle działa w firmie i przeprowadzić odpowiednie działania naprawcze. Należy pamiętać jednak, że IT to tylko narządzie - mówiła Maria Kucharska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH