Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zmiana przepisów dotyczących żywności ekologicznej

  • Autor: RW, portalspożywczy.pl
  • Data: 10-04-2014, 13:25

9 kwietnia 2014 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano dwa rozporządzenia, które dotyczą żywności ekologicznej.

Zmienione rozporządzenia to: rozporządzenie wykonawcze komisji (UE) NR 354/2014 z dnia 8 kwietnia 2014 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (WE) nr 889/2008 ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli; oraz rozporządzenie wykonawcze komisji (UE) NR 355/2014 z dnia 8 kwietnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich.

Rozporządzenie 354/201 wprowadza zmiany w załącznikach I, II i VI do rozporządzenia (WE) nr 889/2008 związane m.in. z dodaniem kilku substancji (np.  hydrolizaty białkowe uzyskane z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, leonardyt, chityna,sapropel) do spisu dozwolonych nawozów i środków użyźniających glebę, wykorzystywanych w rolnictwie ekologicznym.

Wszystkie zmiany w załącznikach są wynikiem prac grupy ekspertów nad dokumentami dostarczonymi przez Państwa Członkowskie w celu włączenia pewnych produktów do załączników rozporządzenia 889/2008. W rozporządzeniu wykonawczym oprócz zmian załączników zwrócono uwagę na konieczność wykreślenia z wykazu substancji czynnych: żelatyny, rotenonu otrzymanego Derris spp.,Lonchocarpus spp. oraz Terphrosia spp., fosforanu diamonu, oktanianu miedzi, ałunu potasowego (siarczan glinu, kalinit), oleji mineralnych i nadmanganianu potasu.

Rozporządzenie 355/2014 wprowadza natomiast zmiany w załączniku  IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 polegające na dodaniu pewnych jednostek certyfikujących i organów kontrolnych, w odniesieniu do których wykazano, iż spełniły one ustalone wymogi. Jednocześnie usunięto z wykazu „Center of Organic Agriculture in Egypt" z powodu nie spełnienia wymogów formalnych.

Rozporządzenie 354/2014 wchodzi  w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, natomiast rozporządzenie 355/2014 już 3 dnia po jego publikacji.

Jak informują eksperci IGI Food Consulting, już wkrótce bądę dalsze, ważne zmiany dotyczące produkcji i znakowania żywności ekologicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AS 11-04-2014, 10:05:
Te produkty ekologiczne to wielka ściema. Chodzi tylko o kasę dla cwaniaków urzędników i byłych urzędników, którzy zakładają firmy certyfikujące. Proste przykłady. Rodzynki od tego samego importera idą do firm, które sprzedają jako rodzynki zwykle a inni jako rodzynki EKO lub BIO, tylko w wyższej cenie. Trzeba było zapłacić kasę za certyfikat a w torebce są te same rodzynki.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH