Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Zmiany w przepisach o znakowaniu żywności

Na poziomie krajowym trwają prace dotyczące harmonizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie dodawania substancji wzbogacających do żywności z unijnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 – mówi mówi Monika Piotrkowska, aplikant radcowski w kancelarii Czyżewscy, świadczy usługi doradztwa prawnego w szczególności na rzecz podmiotów działających na rynku farmaceutycznym, medycznym oraz FMCG.

Zmiany w przepisach o znakowaniu żywności
Monika Piotrkowska, aplikant radcowski w kancelarii Czyżewscy

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 11-04-2019, 15:08

Jak zwraca uwagę prawnik, regulacja ma na celu ułatwienie przedsiębiorcom prowadzenia działalności związanej z produkcją żywności, w tym prawidłowego podawania na opakowaniach środków spożywczych informacji wymaganych przepisami prawa żywnościowego. Projektowane rozporządzenie ma przyczyni się do zapewnienia odpowiednich wymagań zdrowotnych dla produkowanych i wprowadzanych do obrotu środków spożywczych wzbogacanych, w konsekwencji czego zagwarantowana będzie ochrona zdrowia konsumentów spożywających produkty wzbogacane.

- Minister Rolnictwa i Wsi przedstawił rządowy projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Projekt ten przewiduje wprowadzenie tzw. dobrowolnego systemu oznakowania produktów z wykorzystaniem oznakowania „wolne od GMO”. Opracowanie przepisów umożliwiających oznakowanie produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) wynika z postulatów zgłaszanych przez organizacje społeczne, organizacje konsumenckie oraz część producentów. Projektowane przepisy mają zagwarantować, że konsument zostanie zabezpieczony przed fałszywym podawaniem informacji na oznakowanym produkcie, że brak modyfikacji genetycznej jest szczególną właściwością tego produktu. Jednocześnie wejście w życie projektowanej ustawy będzie generowało potrzebę edukowania i informowania konsumentów dlaczego tylko niektóre produkty mogą być oznakowane jako wolne od GMO – mówi Monika Piotrkowska.

Ponadto trwają prace Komisji Europejskiej dotyczące:

- wydania unijnego przewodnika na temat stosowania rozporządzenia Komisji (UE) nr 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiającego zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w odniesieniu do reguł dotyczących wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego,
- sporządzenia raportu w zakresie stosowania w krajach członkowskich UE dodatkowych, dobrowolnych form znakowania  podawania na froncie opakowania informacji o wartości odżywczej produktu,
- wydania wytycznych w przedmiocie umieszczania daty minimalnej trwałości/terminu przydatności żywności do spożycia,
- przeglądu funkcjonowania rozporządzenia nr 1924/20062 w odniesieniu do profili składników odżywczych oraz oświadczeń zdrowotnych dotyczących składników roślinnych.

Cały materiał o zmianach w prawie żywnościowym znajduje się w Strefie Premium.

 


1 D. Kozłowska, Prace legislacyjne, „Foodlex” 1/2019
2 rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

znakowanie żywności RSS ALERT    /    Monika Piotrowska RSS ALERT    /    Kancelaria Czyżewscy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.