Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zmienia się mentalność odnośnie bezpieczeństwa żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-07-2011, 12:16
Zmienia się mentalność odnośnie bezpieczeństwa żywności
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Obserwuję zachowania klientów branży spożywczej od 2003 roku. Bez wątpienia, w mentalności i zachowaniach klientów nastąpiły ogromne zmiany - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Duży wpływ miało przystąpienie Polski do Unii Europejskiej, które spowodowało szerokie konsekwencje prawne. Obowiązkiem stało się wdrażanie systemu HACCP w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Początkowo, jak można się domyślać, fakt ten przyjmowany był z oporem i niechęcią. Największą trudnością była zmiana mentalności pracowników. Rozwiązaniem stały się tutaj cykliczne szkolenia, nieustanne tłumaczenie i uświadamianie. Wszystko to przyczyniło się do większej otwartości i zrozumienia dla wymaganych norm. Przez szereg lat najprostszy system HACCP, oparty na wytycznych Codex Alimentarius, stał się minimum funkcjonującym w firmach.

Odbiorcy i kontrahenci zaczęli bowiem wymagać od swoich dostawców wdrażania systemów coraz bardziej rozwiniętych i zaawansowanych. Przykładem może być norma ISO 22000, która poza bezpieczeństwem żywności zwraca już uwagę na elementy systemu zarządzania jakością.

Prócz tego, również sieci handlowe różnych krajów zaczęły wprowadzać własne standardy (BRC i IFS), których jasno określone wymagania dotykają kwestii jakości i bezpieczeństwa, ale także silnie podkreślają zgodność z wymaganiami prawnymi i umowami z odbiorcami. To właśnie sieciom handlowym zawdzięczamy również ukierunkowanie wymagań nie tylko na dostawców żywności przetworzonej, ale również na producentów dostarczających świeże owoce, warzywa, grzyby, mięso.

Obecnie każdy podmiot zajmujący się produkcją żywności narażony jest na inspekcje. To nieodłączny element działalności. Producenci żywności poddawani są kontrolom ze strony Inspekcji Sanitarnej bądź Weterynaryjnej. Chcąc potwierdzić jakość i bezpieczeństwo produktów ubiegają się o różnego rodzaju certyfikaty, których wybór niejednokrotnie determinowany jest wymaganiami kontrahenta. Często, będąc dostawcą dla kolejnej firmy w łańcuchu produkcyjnym producenci poddawani są audytom przeprowadzanym ze strony odbiorcy. Niestety, równie często firmy posiadające ważne certyfikaty, podlegające różnym inspekcjom urzędowym, muszą dodatkowo poddawać się audytom ze strony sieci handlowych.

Wynikiem opisywanych wyżej procesów będzie stale wzrastające bezpieczeństwo żywności, wiążące się jednocześnie z dużymi kosztami nakładanymi na producentów - uważa Małgorzata Kręcka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH