REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zmniejsza się spożycie podstawowych produktów żywnościowych - raport

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2016, 12:14
Zmniejsza się spożycie podstawowych produktów żywnościowych - raport
fot. pixabay.com

- Spożycie większości podstawowych produktów na osobę w polskich gospodarstwach
domowych zmniejsza się. Rośnie jedynie spożycie nielicznych artykułów, w tym m.in.
wędlin wysokogatunkowych, drobiu, makaronu, czekolady, wody i soków owocowych - wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez Bank BGŻ BNP Paribas we współpracy z firmą badawczą GfK.

REKLAMA

Jak czytamy w raporcie, można przypuszczać, że na sytuację wpływa wzrost spożycia żywności poza domem, w formie produktów o większym przetworzeniu, a nieobjętych stosownymi przelicznikami, czy duże znaczenie nierejestrowanego eksportu przygranicznego.

Najbardziej w latach 1999–2014 zrezygnowaliśmy z jedzenia ziemniaków (49,6%) oraz pieczywa (49,1%). Podobną, prawie 40% skalę spadku można było zaobserwować w przypadku mąki i cukru, których miesięczne spożycie zmniejszyło się odpowiednio z 1,25 kg i 1,94 kg do 0,76 kg i 1,19 kg. Znacznie rzadziej sięgamy także po oleje i tłuszcze (23,4%) czy też warzywa i grzyby oraz jaja (blisko 20% spadki). 

Znacznie więcej pijemy wody, wzrost przekroczył 300% z około 1 do ponad 4 litrów miesięcznie. Wysokie dynamiki wzrostu odnotowano również w przypadku czekolady oraz wędlin wysokogatunkowych, których konsumpcja zwiększyła się o 150,0% i 55,6%. Dodatnie dynamiki zanotowano jeszcze w przypadku soków owocowych (19,4%) i makaronu (15,6%).

Jak czytamy w raporcie, spadek spożycia podstawowych produktów żywnościowych w analizowanym okresie odbywał się w sytuacji silnego wzrostu cen detalicznych żywności. Średnio w latach 2011–2014 były one ponad 53% wyższe niż w latach 1999–2001, przy ogólnym wzroście cen konsumenckich w tym samym ujęciu na poziomie 44,5%. Oznacza to, że przeciętnie ceny żywności na tle innych kategorii wzrastały istotnie szybciej.

- Jednak, jeśli odniesiemy powyższe zmiany cen do wzrostu dochodów obserwowanych w analizowanym okresie, to zauważymy, że wzrost dochodów z nawiązką rekompensował wzrost cen. Realny dochód dyspozycyjny gospodarstw domowych w latach 1999–2014 wzrósł bowiem o blisko 140%. W świetle przedstawionych w dalszej części rozdziału analiz ekonometrycznych może to być właśnie jeden z powodów spadku konsumpcji kilku podstawowych artykułów żywnościowych uznawanych przez konsumentów za dobra niższego rzędu - podano w raporcie.

Najsilniejszy negatywny wpływ wzrostu cen na konsumpcję jest widoczny w przypadku soków owocowych, wędlin wysokogatunkowych, ryb i owoców. Z kolei cena nie ma istotnego wpływu na zmiany konsumpcji w badanym okresie w przypadku mleka, ziemniaków, czekolady czy wody. Przy
czym w przypadku mleka, ziemniaków i wody brak jej istotności idzie w parze z istotnym wpływem dominującego trendu (w przypadku mleka i ziemniaków ujemnego, a w przypadku wody dodatniego).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH