Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zmniejsza się spożycie podstawowych produktów żywnościowych - raport

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2016, 12:14
Zmniejsza się spożycie podstawowych produktów żywnościowych - raport
fot. pixabay.com

- Spożycie większości podstawowych produktów na osobę w polskich gospodarstwach
domowych zmniejsza się. Rośnie jedynie spożycie nielicznych artykułów, w tym m.in.
wędlin wysokogatunkowych, drobiu, makaronu, czekolady, wody i soków owocowych - wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez Bank BGŻ BNP Paribas we współpracy z firmą badawczą GfK.

Jak czytamy w raporcie, można przypuszczać, że na sytuację wpływa wzrost spożycia żywności poza domem, w formie produktów o większym przetworzeniu, a nieobjętych stosownymi przelicznikami, czy duże znaczenie nierejestrowanego eksportu przygranicznego.

Najbardziej w latach 1999–2014 zrezygnowaliśmy z jedzenia ziemniaków (49,6%) oraz pieczywa (49,1%). Podobną, prawie 40% skalę spadku można było zaobserwować w przypadku mąki i cukru, których miesięczne spożycie zmniejszyło się odpowiednio z 1,25 kg i 1,94 kg do 0,76 kg i 1,19 kg. Znacznie rzadziej sięgamy także po oleje i tłuszcze (23,4%) czy też warzywa i grzyby oraz jaja (blisko 20% spadki). 

Znacznie więcej pijemy wody, wzrost przekroczył 300% z około 1 do ponad 4 litrów miesięcznie. Wysokie dynamiki wzrostu odnotowano również w przypadku czekolady oraz wędlin wysokogatunkowych, których konsumpcja zwiększyła się o 150,0% i 55,6%. Dodatnie dynamiki zanotowano jeszcze w przypadku soków owocowych (19,4%) i makaronu (15,6%).

Jak czytamy w raporcie, spadek spożycia podstawowych produktów żywnościowych w analizowanym okresie odbywał się w sytuacji silnego wzrostu cen detalicznych żywności. Średnio w latach 2011–2014 były one ponad 53% wyższe niż w latach 1999–2001, przy ogólnym wzroście cen konsumenckich w tym samym ujęciu na poziomie 44,5%. Oznacza to, że przeciętnie ceny żywności na tle innych kategorii wzrastały istotnie szybciej.

- Jednak, jeśli odniesiemy powyższe zmiany cen do wzrostu dochodów obserwowanych w analizowanym okresie, to zauważymy, że wzrost dochodów z nawiązką rekompensował wzrost cen. Realny dochód dyspozycyjny gospodarstw domowych w latach 1999–2014 wzrósł bowiem o blisko 140%. W świetle przedstawionych w dalszej części rozdziału analiz ekonometrycznych może to być właśnie jeden z powodów spadku konsumpcji kilku podstawowych artykułów żywnościowych uznawanych przez konsumentów za dobra niższego rzędu - podano w raporcie.

Najsilniejszy negatywny wpływ wzrostu cen na konsumpcję jest widoczny w przypadku soków owocowych, wędlin wysokogatunkowych, ryb i owoców. Z kolei cena nie ma istotnego wpływu na zmiany konsumpcji w badanym okresie w przypadku mleka, ziemniaków, czekolady czy wody. Przy
czym w przypadku mleka, ziemniaków i wody brak jej istotności idzie w parze z istotnym wpływem dominującego trendu (w przypadku mleka i ziemniaków ujemnego, a w przypadku wody dodatniego).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 033) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH