REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Znakowanie żywności "piętą achillesową" producentów

  • Autor: PAP
  • Data: 02-04-2015, 11:29
Znakowanie żywności
Na rynku jest jeszcze wiele żywności źle oznakowanej

"Piętą achillesową" producentów żywności jest znakowanie wyrobów, problem ten dotyczy m.in. branży przetwórstwa mięsnego - ocenia Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych.

REKLAMA

Szef Inspekcji Stanisław Kowalczyk w rozmowie z PAP podkreśla, że z roku na rok jest coraz lepiej, choć na rynku jest jeszcze wiele żywności źle oznakowanej. Z badań Inspekcji wynika, że zdarzają się przypadki znakowania wprowadzającego konsumentów w błąd.

Od pierwszego kwietnia weszły w życie nowe przepisy, istotne dla branży mięsnej. Trzeba znakować każdy gatunek mięsa, do tej pory odnosiło się to wyłącznie do mięsa wołowego, teraz dotyczy także wieprzowiny i drobiu. Mięso musi być oznaczone znakiem pochodzenia kraju, w którym było zwierzę wyhodowane, a także kraju, w którym było ubite - tłumaczył Kowalczyk.

Szef IJHARS zwrócił uwagę, że na forum PE toczą się w tej chwili dyskusje nt. znakowania krajem pochodzenia przetworów mięsnych co oznacza, że na każdym wyrobie będzie musiała się znaleźć informacja z jakiego kraju pochodził surowiec, z którego go wytworzono.

"Znakowanie dla konsumenta jest najważniejsze, bo jest to sposób komunikowania się z producentem. Oznakowanie mówi o tym co tak naprawdę jest w danym produkcie" - podkreślił Kowalczyk. Jak mówił, jest to tak ważne, że Komisja Europejska postanowiła w 2011 r. zharmonizować prawo dotyczące znakowania żywności na terenie całej UE. Wcześniej każdy kraj Wspólnoty miał własne przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe prawo weszło w życie 13 grudnia 2014 r.

Od tego momentu producent żywności musi na etykiecie umieścić następujące informacje: jej nazwę, wykaz składników, wszystkie składniki lub substancje powodujące alergie, a także określić ilości składników, ilość netto żywności, datę minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, specjalne warunki przechowywania oraz informacje o wartości odżywczej.

Kowalczyk zaznaczył, że informacja o składnikach jest bardzo istotna przy produktach przetworzonych czyli takich, gdzie konsument nie jest w stanie ocenić z czego wyrób jest wytworzony np. dotyczy to pasztetów czy kiełbas.

Oszustwa się zdarzają, dlatego potrzebne są kontrole - podkreśla Inspekcja. W przypadku branży mięsnej podstawowe nieprawidłowości dotyczą użycia tzw. MOM czyli mięsa mechanicznie odkostnionego. Jest to najtańszy wsad tłuszczowy do przetworów mięsnych, ponieważ jego jakość i wartość jest najniższa dlatego producenci starają się nie informować, że do produkcji użyli MOM. "Głównie jest on stosowany w przetworach homogenizowanych np. w parówkach" - wyjaśnił główny inspektor IJHARS . Zaznaczył jednak, że MOM jest zabroniony jako składnik, ale producent musi zaznaczyć, że użył go do produkcji.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sylwus 07-04-2015, 13:43:
Na jakiej podstawie prawnej padało stwierdzenie, że MOM jest zabroniony w produkcji wędlin

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH