Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Knowledge Innovation Communities "Food4Future", czyli Wspólnota Wiedzy i Innowacji "Żywność dla przyszłości"

  • Autor: PAP
  • Data: 06-04-2015, 10:49

Utworzenie w Polsce jednego z centrów w ramach KIC "Food4Future" to cel wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Uczelnia podała, że spełnia już niezbędne wskaźniki, by we Wrocławiu w 2016 r. powstała Wspólnota Wiedzy i Innowacji "Żywność dla przyszłości".

KIC (Knowledge Innovation Communities) "Food4Future", czyli Wspólnota Wiedzy i Innowacji "Żywność dla przyszłości", ma powstać w 2016 r. Będzie poświęcona m.in. doskonaleniu produkcji żywności, suplementów diety oraz badaniom nad chorobami cywilizacyjnymi i ich przeciwdziałaniu.

To część programu działań Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii, w którym przewidziano funkcjonowanie wspólnot wiedzy i innowacji w systemie gospodarczym UE. Dotychczas powstały dwie wspólnoty: klimatyczna i energetyczna, a kolejne zostaną powołane do 2018 r.

Jak powiedział PAP prorektor wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego ds. nauki i innowacji prof. Tadeusz Trziszka, uczelnia spełnia już wszystkie wymagane wskaźniki, by otrzymać prawo utworzenia jednego z centrów w ramach KIC we Wrocławiu.

"Mamy ten niezbędny potencjał i konkretne osiągnięcia, jak wykazana dobra kooperacja międzynarodowa i kooperacja z gospodarką m.in. poprzez klastry, których jesteśmy członkiem i zarządzamy częścią z nich. Mamy też dobre zaplecze, czyli nowoczesne własne laboratoria i kooperujemy z EIT+. Gwarantujemy wysoki poziom naukowy, co udowadnia status KNOW w zakresie biotechnologii, jaki posiadamy. Jesteśmy też czwartą uczelnią w Polsce pod względem wprowadzanych patentów, co jest wysokim wskaźnikiem" - powiedział prorektor.

Jak dodał, dodatkowymi argumentami za utworzeniem jednego z centrów KIC w stolicy Dolnego Śląska jest zaliczenie do regionalnych tzw. inteligentnych specjalizacji właśnie dziedzin związanych z produkcją zdrowej żywności i badaniami nad przeciwdziałaniem chorobom cywilizacyjnym.

"Jako ośrodek jesteśmy już dobrze znani ze swych aspiracji i dokonań w krajach Europy Zachodniej. Teraz potrzeba będzie trochę pieniędzy, około kilkudziesięciu tysięcy euro, by promować swą kandydaturę. Myślę, że te pieniądze znajdą się bądź na uczelni bądź ze środków województwa, ponieważ utworzenie KIC-u będzie nie tylko prestiżem, lecz zagwarantuje nowe fundusze, a tym samym miejsca pracy i rozwój" - ocenił prof. Trziszka.

Przypomniał, że uczelnia jest współudziałowcem Wrocławskiego Parku Technologicznego i podmiotem wiodącym w klastrze Nutribiomed, który ma charakter żywnościowy, biotechnologiczny i biomedyczny. Naukowcy UP zrealizowali w nim z sukcesami wiele projektów, które kończyły się patentami.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH