REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Żywność funkcjonalna - czyli co? Konsekwencje braku definicji tej kategorii

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-01-2012, 14:26
Żywność funkcjonalna - czyli co? Konsekwencje braku definicji tej kategorii
Do żywności funkcjonalnej stosuje się przede wszystkim ogólne przepisy prawa żywnościowego

Jak pokazują prognozy agencji badawczych rynek żywności funkcjonalnej na świecie wyniesie ok. 170 mld euro. Jest to jednak trudne do precyzyjnego obliczenia, ponieważ pojecie "żywność funkcjonalna" niej pojęciem tzw. legalnym, tzn. nie jest zdefiniowane w żadnym powszechnie obowiązującym akcie prawnym, zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym.

REKLAMA

Pojęcie, którym obecnie posługują się wszyscy w klasyfikowaniu żywności jako funkcjonalnej, zostało wypracowane w 1999 r. w wyniku programu badawczego Functional Food Science in Europe (FUFOSE) realizowanego przez Komisję Europejską.

Zgodnie z tym "żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie: stanu zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność ta musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą - przy czym nie są to tabletki ani kapsułki ".

Brak jednoznacznej definicji żywności funkcjonalnej w rozumieniu prawnym powoduje, że wyszczególnienie poszczególnych jej kategorii budzi pewne wątpliwości wśród praktyków na co dzień zajmujących się bezpieczeństwem żywności.

Chodzi tu np. o produkty dla niemowląt i małych dzieci, które od stycznia 2012 r. zostały wykreślone z listy leków refundowanych.

I tak - zdaniem dra Jacka Postulskiego z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH, produkty dla niemowląt i małych dzieci nie do końca odpowiadają definicji żywności funkcjonalnej, ponieważ ich rolą jest funkcja wyłącznie żywieniowa.

- Brak jest tutaj wpływu prozdrowotnego na inne funkcje organizmu. Podobne wątpliwości budzić mogą produkty dla osób ze schorzeniami metabolicznymi, gdyż żywienie osób z nietolerancją glutenu lub laktozy polega na dostarczaniu tej grupie populacji właściwej i możliwie urozmaiconej diety, nie z możliwości dodatkowego zdrowotnego wpływu na organizm. Produkty dla sportowców mieszczą się w tej kategorii pod warunkiem, że występują w formie tradycyjnej, czyli np. napoju, nie zaś specjalnych koncentratów żywieniowych w formie proszków, tabletek, granulatów, które nie mają nic wspólnego z konwencjonalną żywnością - komentuje dr Jacek Postupolski.

Skoro żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i jako taka jest spożywana, stosuje się do niej przede wszystkim ogólne przepisy prawa żywnościowego. Funkcjonalność żywności powinna być jednak udokumentowana i poparta wynikami badań naukowych oraz zostać zweryfikowana i zatwierdzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH