Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywność w szkołach: Zabrakło czasu, by oswoić się ze zmianami

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-10-2015, 14:33
Żywność w szkołach: Zabrakło czasu, by oswoić się ze zmianami
Oferta spożywcza dostępna w polskich szkołach zmieniła się we wrześniu diametralnie (fot. Shutterstock)

- Rozporządzenie, które weszło w życie miesiąc temu, to pierwszy krok do skutecznych zmian nawyków żywieniowych naszych dzieci, a takie kroki zawsze są najtrudniejsze. Najważniejsze, że proces zmian się rozpoczął i że dołączamy do tych krajów, które pracują nad tym od lat i już mają efekty - uważa prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Zdaniem ekspertki, teraz szczególnie potrzebny jest czas na to, by szkoły, właściciele stołówek i sklepików szkolnych, oraz uczniowie i ich rodzice mogli oswoić się ze zmianami. To jedyny sposób na to, aby dobrze wprowadzić je w życie. W tym względzie Kołożyn-Krajewska krytykuje tryb wprowadzenia zmian w asortymencie spożywczym dostępnym w polskich szkołach.

- Wygląda na to, że [to właśnie czasu] zabrakło przy przygotowaniu i wdrażaniu rozporządzenia. Przede wszystkim reformulację składów produktów oraz posiłków powinno się wprowadzać stopniowo. Nie da się - i ze względów zdrowotnych: nie powinno się - wprowadzać zmian w odżywianiu z dnia na dzień - komentuje Kołożyn-Krajewska. Jak dodaje, organizmy dzieci powinny być stopniowo przyzwyczajane do nowych smaków i zmian w składzie produktów czy posiłków.

Kołożyn-Krajewska oprócz tego, że jest wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, przewodniczy również Polskiej Radzie Naukowej programu "Wiem, co wybieram" organizowanego przez Fundację Choices International. Pomysłodawcy programu zwracają uwagę na doświadczenia innych krajów we wprowadzaniu podobnych zmian w diecie dzieci.

- Dzięki stopniowej reformulacji, konsument przyzwyczajał się do nowego smaku i nie odrzucał zdrowszych potraw. Przykładem jest Holandia, gdzie udało się przekonać firmy do obniżenia zawartości składników, które powinny być zredukowane, np. tłuszczów nasyconych o 43 proc. w produktach mięsnych, cukrów dodanych o 75 proc. w produktach mlecznych, soli o 39 proc. w dodatkach do pieczywa, oraz do podniesienia zawartości błonnika o 52 proc. w kanapkach - zauważa Kołożyn-Krajewska.

Polecamy także:
Opłakane skutki nowego prawa dot. sprzedaży żywności w szkołach

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bb 14-10-2015, 10:55:
To kpina. Jakos czasu nie potrzebowali aby oswoic sie ze smieciowym jedzeniem.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH