Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Żywności bezpiecznej nie można mylić z żywnością zdrową

- Każda żywność umieszczona na rynku musi być bezpieczna, ale nie należy mylić tego z żywnością zdrową. Sieci fast food mają najwyższe wymagania jeśli chodzi o bezpieczeństwo i jakość surowców. Nie zmienia to faktu, że żywności przez nie oferowanej, nie chcielibyśmy dawać naszym dzieciom - mówi Aleksandra Porada, ekspert ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii KRD-IG.

Żywności bezpiecznej nie można mylić z żywnością zdrową
Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, fot. KRD-IG

Aleksandra Porada zauważa, że, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, codziennie 1,5-2 mld ludzi nie spożywa tyle żywności, ile by potrzebowało.

- Dla nich głównym problemem jest dostępność tej żywności. Są regiony na świecie, gdzie nie jest ona produkowana w wystarczającej ilości, dlatego jej producenci nie przywiązują dużej wagi do kwestii bezpieczeństwa czy jakości, ale tak naprawdę do tego żeby ją wyprodukować - wskazuje.

W ocenie ekspertki bezpieczeństwo żywności jest kolejnym etapem tej drogi, możliwym do osiągnięcia wtedy kiedy żywność jest produkowana w odpowiedniej ilości.

- Dopiero wtedy możemy stworzyć systemy, które sprawią, że żywność będzie bezpieczna. Z taką żywnością mamy do czynienia w większości państw rozwiniętych, w tym w Polsce. Najwyższy etap to taki, w którym wszyscy wiemy, że produkowana żywność jest w pełni bezpieczna. Konsumenci dokonują wyboru ze względu na swoje preferencje: cenę, opakowanie, ale nie zastanawiają się czy ta żywność jest bezpieczna, ponieważ my jako producenci i służby to zapewniamy - dodała.

Porada wskazała, że należy odróżnić bezpieczeństwo żywności od jej jakości handlowej.

- Oba te terminy mają określone w prawie definicje. Jako producenci czy podmioty związane z transportem i przechowywaniem żywności musimy spełniać określone wymagania, które weryfikują inspekcje. Natomiast jakość to dobrowolny wybór producenta. On sam decyduje jak wysoką jakość żywności będzie zapewniał np. stosując odpowiednie certyfikaty - dodała.

Przedstawicielka KRD-IG przypomniała, że każda żywność umieszczona na rynku musi być bezpieczna, ale nie należy mylić tego z żywnością zdrową.

- Dobrym przykładem są sieci fast food, które mają najwyższe wymagania jeśli chodzi o bezpieczeństwo i jakość surowców, natomiast żywność oferowana przez nie, jak wiemy, nie jest tym, co chcielibyśmy dawać naszym dzieciom - dodała.

W dyskusji na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jakości Porada wskazała, że każda produkowana żywność musi być bezpieczna.

- Jest to warunek konieczny. Inspekcje Weterynaryjna i Sanitarna rejestrują i zatwierdzają wszystkie podmioty związane z produkcją, przetwarzaniem i sprzedażą żywności. Jeżeli produkowana żywność nie będzie bezpieczna, stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów. Natomiast systemy jakości są dobrowolne i, co do zasady, komercyjne. Ich posiadanie nie jest wymagane prawem. Decydują o tym wymogi klientów czy oczekiwania konsumentów. Natomiast brak wdrożenia takich systemów nie powoduje żadnego zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów - dodała.

KOMENTARZE (4)

  • Łukasz 2018-12-05 10:01:17
    Jeśli Chiny wymagają, aby żywność była bezpieczna - sama z siebie ona taka nie będzie. Dobrze wiemy, że spełnienie samych przepisów prawnych, czy innych bez działań doskonalących tj. bez systemu, który to wszystko spina nie ma co mówić o bezpieczeństwie żywności. Każdej firmie jest potrzebny system zarządzania. Jeśli na rynku są dostępne modele systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności - ISO, FSSC, BRC itp. grzechem jest nie korzystać z ich pomocy i opierać się np.: na własnym modelu zarządzania – który nie mówię, że może być zły, pytanie po co „wyważać otwarte drzwi”. Dorzucając do tego certyfikację systemu, która nie powinna być tylko laurką dla „prezesa” a procesem doskonalenia, mamy większą pewność co do jakości wytwarzanych wyrobów. O jakości o której i tak ostatecznie zdecyduję konsument – dlatego w każdej firmie model zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności powinien istnieć na tyle, aby z każdym z pracowników o tym można byłoby porozmawiać. „Aleksandra Porada jest zdania, że stosowanie systemów jakości nie ma najmniejszego sensu w momencie kiedy nie spełniamy warunku podstawowego: bezpieczeństwa.” - nie ma raczej sensu podchodzić do jakiegokolwiek certyfikacji – natomiast sam system jakości pomoże firmie wprowadzić zmiany, dostosować się do potrzeb wynikających z wymagań regulacyjnych oraz konsumenckich.
    • Ewa 2018-12-08 22:52:28
      Jako auditor systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgadzam się z Panem Łukaszem i nie tylko.. Jednakże wdrożenie systemu niby dobrowolne jest w zasadzie obligatoryjne dla firm, które chcą zaistnieć na rynku. Założeniem certyfikacji systemu było zmniejszenie ilości auditów klientowskich w firmach. Niestety można mieć certyfikat uznanej akredytowanej firmy, a klienci (głównie sieci handlowe) nadal chcą oceniać wdrożenie wymagań swoimi przedstawicielami lub najętymi firmami. Wymagania staję się coraz bardziej drobiazgowe, podejście coraz bardziej sformalizowane, a wymagane dowody w raportach bardzo szczegółowe. Komu służy takie prześwietlanie firmy i pisanie raportów po 50, 100, a nawet 150 stron? . Na razie nie ma lepszego sposobu niż zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności wg określonych międzynarodowych standardów. Jest to pomoc , aby spełnić wymagania, ale nie gwarancja. Natomiast nie należy wychodzić przed szereg(co często jest obserwowane w Polsce) i oceniać firm w sposób tak bardzo sformalizowany, ale zagłębić się w ich efektywność i skuteczność w zakresie wymaganej jakości i bezpieczeństwa produktu otrzymywanego przez klienta.
  • Konrad 2018-12-05 11:50:03
    Pomieszanie pojęć bo jeśli żywność nie byłaby zdrowa to nie może być traktowana jak bezpieczna. Systemy jakości dodatkowo to bezpieczeństwo i jakość gwarantują.
    • Andrzej 2018-12-06 11:05:17
      Nie "gwarantują" a tylko zwiększają

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.218.53
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.