Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 17-04-2018, 14:58
Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej
fot. shutterstock

W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa pogorszeniu wobec 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego ogółem - informuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dane GUS za 2017 r. obejmują 405 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie firm wyniosła 9,87% wobec 10,44% w 2016 r. Z kolei stopa zysku netto sięgnęła 8,76% wobec 9,88% rok wcześniej. Oznacza to wprawdzie spadek w relacji rocznej, ale w ciągu ostatnich dziesięciu lat tylko raz osiągnięty wynik był lepszy.

Niższe wskaźniki to efekt silniejszego wzrostu kosztów niż przychodów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 9,0% wyższe niż w 2016 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite zwiększyły się o 10,4%. Było to związane z rosnącymi kosztami pracy oraz drożejącym surowcem. Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2017 r. były, w zależności od rodzaju, od 1% do nawet 7% wyższe niż w 2016 r.

Z kolei pozytywne przełożenie na wyniki  branży mógł mieć rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych sięgnął 578,1 tys. t, czyli był o 13,1% wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5%.

Niemniej w kraju w 2017 r. utrzymał się wieloletni trend spadkowy w popycie na pieczywo świeże. Według GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie ubiegłego roku jego przeciętne miesięczne spożycie w gospodarstwach domowych było o ponad 6% niższe niż rok wcześniej. Wzrosła natomiast konsumpcja pozostałych wyrobów piekarskich – o ponad 7%.

Warto tu nadmienić, że w 2017 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o prawie 2% więcej pieczywa niż w 2016 r. (łącznie 1 031 tys. t). Przy tym silnie przyrosła produkcja pieczywa żytniego (o prawie 8% r/r), choć jego znaczenie nadal jest niewielkie (6-proc. udział w całkowitej produkcji) - podaje BGŻ BNP Paribas.

Jak informuje Marta Skrzypczyk, w 2018 r. utrzyma się presja ze strony rosnących kosztów pracy. Z drugiej strony ceny mąki w I kwartale były wprawdzie wyższe niż rok wcześniej (od 4% do nawet 13% w przypadku mąki żytniej), niemniej w kolejnych miesiącach mogą już spadać, biorąc pod uwagę relatywnie niskie ceny zbóż. Ponadto istotnie niższe są ceny cukru, mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH