Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prezes Makaronów: Po integracji naszych zakładów powstanie największa fabryka makaronu w Polsce

Spółka Makarony Polskie, pod koniec tego roku lub w pierwszej połowie 2014 roku, chce zakończyć przeniesienie linii produkcyjnych z zakładu w Płocku do zakładu w Rzeszowie. Inwestycje związane z przenosinami zamkną się kwotą około 6 mln zł. Spółka szacuje, że w ten sposób może powstać największa w kraju fabryka makaronu.

Prezes Makaronów: Po integracji naszych zakładów powstanie największa fabryka makaronu w Polsce
Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich

- Linie technologiczne, które są zainstalowane w Płocku, zostaną przeniesione do Rzeszowa. Wówczas w Rzeszowie powstanie najprawdopodobniej największa fabryka makaronów w Polsce, o wydajności około 8 ton makaronu na godzinę - mówi Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Integracja zakładów to jeden z elementów restrukturyzacji, która w spółce Makarony Polskie trwa od ubiegłego roku. Jak tłumaczy Zenon Daniłowski, restrukturyzacja była potrzebna, ponieważ w efekcie błędnych decyzji biznesowych podjętych w latach 2010 i 2011 grupa utraciła rentowność.

- Utrata rentowności była efektem nadmiernej rozbudowy struktur, skoncentrowania sprzedaży do kilku odbiorców, oparciu się na private label oraz zaniedbania własnych brandów i eksportu. Dodatkowo w 2012 r. występowała niestabilna sytuacja na rynku surowców tj. mąki makaronowej i masy jajecznej. Już pod koniec 2011 r. rozpoczęto cięcia, ale szeroki proces restrukturyzacji ruszył od połowy 2012 r. - mówi Zenon Daniłowski.

W ramach restrukturyzacji, biuro spółki mieszczące się w Warszawie zostało przeniesione do Rzeszowa. Spółka dokonała również redukcji zatrudnienia. Kolejnym etapem restrukturyzacji było wstrzymanie produkcji makaronu w zakładzie w Płocku, dociążając tym samym zakład w Rzeszowie. Dzięki zmianom organizacyjnym i drobnym modernizacjom wzrósł także wolumen produkcji w zakładzie w Częstochowie.

Te działania wpłynęły na poprawę efektywności wykorzystania zasobów oraz pozwoliły wypracować oszczędności. - Koszty ogólnego zarządu zostały zredukowane z 6 mln do 4,8 mln zł. Zamknięcie działalności zakładu w Płocku to miesięczna oszczędność na poziomie 200 tys. zł. Mamy też oszczędności z tytułu zmiany technologii suszenia makaronu walcowanego w Częstochowie na poziomie 60 tys. zł miesięcznie. Źródłem uzyskanych oszczędności jest również wprowadzanie racjonalizatorskich przedsięwzięć oraz realizowanie odkładanych inwestycji. Bo nie tylko oszczędzamy, ale też inwestujemy, aby oszczędzać - mówi Zenon Daniłowski.

- Na poziomie zakładów zmieniliśmy organizację niektórych procesów produkcyjnych. Przeprowadzono również redukcję zatrudnienia z poziomu 480 osób na dzień 31 grudnia 2011 r. do 374 osób na dzień 31 grudnia 2012 r. Redukcje zatrudnienia będą kontynuowane w 2013 r. w zakładzie produkcyjnym w Częstochowie i spółce Stoczek Natura - dodaje.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

więcej informacji:

Zenon Daniłowski RSS ALERT    /    Makarony Polskie RSS ALERT    /    Stoczek RSS ALERT    /    makarony RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • Kamil 2013-04-08 16:31:23
    nowy Prezes przez parę miesięcy zrobił tyle ile Nowakowskiemu nie udało się zrobić przez lata ! Odsunięcie go od sterów to był bardzo dobry ruch !
  • adam 2013-04-09 11:21:38
    ale jak nie będzie dbał o małych i średnich odbiorców to przy dużych kiedyś polegnie.
  • sdzcx 2013-04-09 11:49:01
    Pod wodzą Nowakowskiego ta firma miała kurs na górę lodową...
  • klucha 2013-04-10 11:27:22
    no ale przecież gruby był cały czas w radzie nadzorczej i jakoś zatwierdzał działania PN a teraz na odwrót. ale cóż PSL pomoże :)
  • Koralik 2013-04-11 21:54:13
    Może tak redukcje należałoby przeprowadzić na wyzszych szczeblach i poszukać oszczędności np. na kosztach utrzymania dyrekcji spółki i tym podobnych (może obniżyć klasę samochodów służbowych, przyjrzeć się kosztom ich eksploatacji, zastanowić się nad zasadnością wysokości wynagrodzeń niektórych u koryta), a nie kazać zapieprzać ludziom za 1200zł, bez szansy na przerwę śniadaniową, zakazując urlopów?! Uważajcie na Makarony Polskie - wyzysk i bezprawie!!!! Porażka!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.31.145
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.