Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Białkowe markery gatunkowe jako potencjalne narzędzie molekularne do kontroli autentyczności produktów orkiszowych

  • Autor: KATARZYNA KAJAK-SIEMASZKO, KINGA BORUSZEWSKA, WIESŁAW PRZYBYLSKI Żywność.Nauka.Technologia.Jakość 5(108) 2016
  • Data: 07-03-2017, 10:58
Białkowe markery gatunkowe jako potencjalne narzędzie molekularne do kontroli autentyczności produktów orkiszowych
fot. pixabay.com

Coraz większe zainteresowanie żywnością ekologiczną powoduje wzrost popularności produktów pochodzących z ziarna pszenicy orkisz, które charakteryzują się dobrymi właściwościami żywieniowymi. Ze względu na duże podobieństwo pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz występują trudności z ich odróżnieniem w produktach mącznych, celowe jest więc poszukiwanie markerów gatunkowych umożliwiających ich zróżnicowanie.

W pracy podjęto próbę rozróżnienia pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum) i pszenicy orkisz (Triticum spelta) na podstawie analiz elektroforetycznych białek zapasowych występujących w ziarniakach.

Materiał badawczy stanowiły ziarniaki 10 linii hodowlanych pszenicy zwyczajnej oraz 8 linii hodowlanych pszenicy orkisz. Do izolacji białek zastosowano metody frakcjonowania białek zapasowych. Następnie przeprowadzono rozdziały elektroforetyczne kolejnych frakcji białek: albumin i globulin, gliadyn oraz glutenin. Po zakończonej elektroforezie żele wybarwiono i dokonano porównania profili białkowych uzyskanych z T. aestivum i T. spelta w celu identyfikacji potencjalnych markerów białkowych. Uzyskane wyniki nie pozwalają na jednoznaczne określenie występowania białkowego markera odróżniającego pszenicę zwyczajną od pszenicy orkisz. Niemniej jednak mogą stanowić podstawę do rozważań dotyczących wykorzystania bardziej zaawansowanych technik elektroforetycznych (A-PAGE i elektroforezy 2D) do opracowania markerów.

Przedstawione wyniki mogą pomóc w opracowaniu metody identyfikacji podjednostek białkowych specyficznych dla pszenicy orkisz, ułatwiającej wykrywanie zafałszowań żywności.

Wprowadzenie

Pszenica zwyczajna i orkisz są heksaploidami klasyfikowanymi jako podgatunki gatunku Triticum aestivum L. [16] lub jako gatunki rodzaju Triticum [6]. Jako zboża blisko spokrewnione mają wiele wspólnych cech, ale również właściwości je odróżniających.

Pszenica zwyczajna charakteryzuje się wyższym plonowaniem, łatwością w przetwarzaniu ziaren a także lepszą jakością technologiczną białek zapasowych w porównaniu z pszenicą orkisz [11]. Pszenicę zwyczajną cechuje również większa wartość wypiekowa mąki. Badania porównujące mąkę pochodzącą z pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz podczas wypieku chleba wskazują na istotne różnice w procesie technologicznym pomiędzy tymi gatunkami [4, 9].

Triticum spelta cechują: większa odporność na choroby oraz mniejsze wymagania klimatyczne i agrotechniczne (nawożenie, środki ochrony roślin), co predysponuje ten gatunek do upraw ekologicznych [17]. Pod względem żywieniowym pszenica orkisz charakteryzuje się większą zawartością łatwiej strawnego białka, korzystniejszym składem aminokwasowym oraz profilem kwasów tłuszczowych, większą zawartością mikroelementów w porównaniu z pszenicą zwyczajną. Różnice w składzie białkowym pomiędzy T. spelta a T. aestivum mogą mieć wpływ na alergenność tych zbóż. W niektórych przypadkach chorzy na alergie pokarmowe wywołane przez pszenicę zwyczajną mogą spożywać produkty zawierające pszenicę orkisz bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia [8, 13].

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.