Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Boom na rynku produktów bezglutenowych. Na potrzeby ochoczo odpowiadają producenci (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona / www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2017, 10:14
Boom na rynku produktów bezglutenowych. Na potrzeby ochoczo odpowiadają producenci (wywiad)

- Od 2-3 lat wyraźnie zwiększa się popyt i podaż na produkty bezglutenowe. Na potrzeby bezglutenowców z entuzjazmem odpowiadają producenci. Nie zawsze jednak robią to zgodnie z prawem. O potencjale i problemach tego coraz istotniejszego rynku portalspozywczy.pl rozmawia z Małgorzatą Źródlak, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Portalspozywczy.pl: Według badania własnego firmy Mintel w Polsce 8% osób jest na diecie bezglutenowej. Czy te dane zgadzają się z Państwa szacunkami?
 
Małgorzata Źródlak, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: W Polsce nikt nie prowadzi oficjalnego rejestru osób chorych na celiakię. W związku z tym nie wiemy dokładnie, jaką część społeczeństwa dotyka ten problem. Możemy jedynie szacować na podstawie badań naukowych na ten temat. Naukowcy mówią, że minimum 1 proc. osób choruje na celiakię. Tego się trzymamy. Natomiast na diecie bezglutenowej są nie tylko osoby z celiakią, ale również z alergią na pszenicę czy z nadwrażliwością na gluten (przypadłość ta może dotyczyć nawet 5 proc. społeczeństwa), a także z przeróżnych innych powodów. Dieta bezglutenowa w połączeniu z wykluczeniem innych składników bywa zalecana w przypadku autyzmu. Przechodzą na nią też czasem osoby z różnymi schorzeniami autoimmunologicznymi, np. z chorobą Hashiomoto. Słyszeliśmy nawet, że część lekarzy stosuje ją u pacjentów podczas chemioterapii. Grono osób, które poszukują bezpiecznych produktów bezglutenowych bardzo się zatem ostatnio zwiększyło. Do tego oczywiście doszła dość dyskusyjna moda na dietę bezglutenową. Mamy więc kolejne osoby, które już z wyboru rezygnują z glutenu, ponieważ lepiej się dzięki temu czują, albo takie, które usłyszały, że na diecie można schudnąć. Jednym słowem bezglutenowych konsumentów przybywa w bardzo szybkim tempie.

Od kiedy wzrosło zainteresowanie producentów wchodzeniem w produkcję bezglutenową?

Z naszych obserwacji wynika, że ostatnie 2-3 lata to wyraźny boom. Wcześniej na rynku było już sporo produktów bezglutenowych, ale w ostatnim czasie widzimy ogromny wzrost zainteresowania tym tematem. Zwiększa się podaż produktów bezglutenowych, bo coraz więcej osób ich szuka.

Co ważne, sieci handlowe już jakiś czas temu zauważyły bezglutenowych konsumentów. Obecnie nie ma chyba sieci, w której nie byłoby półki ze zdrową żywnością zawierającej produkty bezglutenowe.

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bibi 02-10-2017, 14:24:
Okosd napisal:
" 21-09-2017, 11:44:

kiedyś jedliśmy wszystko, nasi dziadkowie co zjedli tłuste zaraz spalali na polu czy w pracy fizycznej innego rodzaju - teraz farmacja zaciera ręce, z braku glutenowych wkrótce wystąpią alergie na minimalne ilosci tego składnika"
Jestes idiota. Celiacy po prostu umierali. (Niezdiagnozowani umieraja tez dzisiaj)
Dopiero po IiWŚ zaczęto podejrzewac zwiazek objawpw ze zbozem.
  • Marek 02-10-2017, 13:42:
Dobry artykuł ukazujący świat osób na diecie bezglutenowej. Dobrze że istnieje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ponieważ sporo robi dla osób będących na diecie, czy to konferencje, warsztaty, spotkania ze specjalistami bez żadnych opłat. Dzięki Stowarzyszeniu sporo się zmieniło na plus i dobrze że ktoś to kontroluje i dba o produkty bezglutenowe jak i miejsca gdzie bezpiecznie bezglutenowo można zjeść. Dobrze że producenci oznaczają produkty bezglutenowe gdy wynikł taka konieczność, aby informować konsumentów o alergenach, czy dany produkt go zawiera czy też nie. Niestety inni widzą w tym interes i wprowadzają konsumentów w błąd że dany produkt, danie jest bezglutenowe, co potem się okazuje że takie nie jest. Jednak osoby na diecie bezglutenowej pilnują tego i sami też wymuszają producentów, firm że to co sprzedają nie jest bezglutenowe i tym samym oszukują klientów.
  • Anna Wrona/portalspozywczy.pl 27-09-2017, 09:56:
Jeżeli pyta Pani o to, czy istnieje prawny obowiązek ceryfikowania takich produktów, to - nie, nie ma takiego obowiązku. Certyfikacja w zakresie znaku Przekreślonego Kłosa jest sprawą dobrowolną. Nie ma tego w przepisach żywnościowych. Podobnie jak nikt nie narzuca prawnie od firm certyfikacji BRC czy IFS. W razie dalszych pytań zachęcamy do kontaktu mejlowego z redakcją.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH