Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny surowców powinny być stabilne - wywiad z prezesem Makaronów Polskich Pawłem Nowakowskim

  • Autor: PB, ŁS, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-02-2012, 15:18
Ceny surowców powinny być stabilne - wywiad z prezesem Makaronów Polskich Pawłem Nowakowskim
Prezes Makaronów Polskich Paweł Nowakowski

Prezes Makaronów Polskich Paweł Nowakowski mówi w wywiadzie dla serwisu www.portalspozywczy.pl o sytuacji na rynku makaronów, zainteresowaniu przejęciami oraz spodziewanych marżach w 2012 roku.

Z czym obecnie borykają się producenci makaronów?

W ostatnim czasie największą trudnością była niestabilność na rynku surowców. To utrudniało budowanie długoterminowych planów. Zawieranie długoterminowych kontraktów było bardzo trudne, bo przy dużej zmienności cen nasi dostawcy obawiali się zawierać takie kontrakty. To z kolei zwiększało ryzyko i koszty działalności.

W ostatnim czasie ceny się ustabilizowały, kontraktowanie stało się znowu możliwe, natomiast ceny utrzymały się na dosyć wysokim poziomie. Najważniejszy jednak nie jest poziom cenowy, ale stabilność rynku. To niestabilność rynku była największym problemem, przy dosyć niskich marżach, jakie są na rynku produktów zbożowych.

Drugim takim problemem są zmiany na rynku jaj - zmiana w przepisach niesie określone koszty dla producentów. Nastąpiła obawa, czy podaż masy jajecznej będzie wystarczająca i czy nie spowodowuje wzrostu cen. Same obawy już spowodowały wzrosty cen, ale na przełomie roku ta sytuacja ustabilizowała się. Jednak problem nie został jeszcze całkowicie rozwiązany.

Czego spółka się spodziewa jeśli chodzi o ceny surowców w tym roku?

Przede wszystkim większej stabilności. Wydaje nam się, że w tej chwili większy jest potencjał spadku niż wzrostu, gdyż popyt na makarony i zboża nie jest już tak duży, nie rośnie istotnie. Wydaje nam się, że ceny raczej będą stabilne. Dużych spadków nie przewidujemy, ale nie spodziewamy się też dalszego wzrostu. Przygotowaliśmy się także do tego, by mieć większą możliwość zabezpieczania cen surowców i lepszego reagowania ze zmianami cen produktów w przypadku zmian na rynku surowców.

Mówił Pan, że nie rośnie popyt na makarony. Od czego zależy wzrost popytu?
Między innymi od ceny. Konsument oczekuje stosunkowo niskiej ceny, a w ostatnim czasie znaczny wzrost cen mąki spowodował istotny wzrost cen makaronów na rynku.

Są natomiast substytuty, np. w postaci ziemniaków, które w mojej ocenie są tanie. Dlatego w ostatnim czasie rynek, choć nie spada, także nie rośnie, jest stabilny.

Są opinie, że w sytuacji kryzysu gospodarczego, jaki obecnie odczuwamy, wzrasta popyt na marony. Czy można spodziewać się większego zapotrzebowania na te produkty w tym roku?

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH