Czy będziemy makaronowym mocarstwem?

Najlepsze makarony produkowane są nie z mąki, a z semoliny. To drobniutka kaszka, nieco delikatniejsza od manny. Uzyskuje się ją z ziarna pszenicy durum - w Polsce zwanej twardą. W kraju do tej pory jej nie uprawiano, gdyż rośliny z racji swej ciepłolubności nie wytrzymywały ostrych zim. Większość krajowych makaronów produkuje się z ogólnie dostępnego surowca, a więc pszenicy zwyczajnej, co niestety skutkuje obniżeniem jakości. Tylko największe wytwórnie mogą sobie pozwolić na import surowca.
To jednak może się zmienić. Pszenica ozima KOMNATA to pierwsza dostępna w Polsce odmiana tego gatunku. Wyhodowano ją w HR Smolice, a zadania tego dokonał dr Jarosław Bojanowski. Mimo że Durum to gatunek ciepłolubny, udało się osadzić geny zimotrwałości na genotypie znad Morza Śródziemnego. Proces hodowlany wspomagany był przez olbrzymie chłodnie, w których symulowano ostre mrozy, gdy akurat zima była litościwie łagodna. Pozwoliło to wybrać rośliny przeżywające w skrajnych warunkach.
Czy warto uprawiać Komnatę?
W Europie uprawiana była głównie na południu. Jednak olbrzymie ilości chorób fuzaryjnych (tam występujących) oraz częste susze zniechęciły rolników - nawet Włosi zaczęli ją importować w ilości ponad 1 mln ton rocznie. Może to stworzyć niesłychaną szansę do rozwoju naszego rolnictwa. Aktualnie Komnata jest w ostatniej fazie rejestracji w COBORU i jednocześnie intensywnie się ją rozmnaża. W tym roku planowane są zasiewy na poziomie 2 tys. ha, a w przyszłym 10 tys. ha. Duże zainteresowanie odmianą widać również wśród naszych sąsiadów - zza wszystkich granic.
W warunkach polskich Komnata plonuje bardzo przyzwoicie: na poziomie 5-7 ton/ha. Szczególnie warto podkreślić - przy corocznie nękających nasze pola suszach - że wymaga o wiele mniej opadów od tradycyjnej pszenicy. Ziarno tej odmiany sprzedaje się po około 1,3 tys. zł za tonę, uprawa zapowiada się więc całkiem obiecująco. Rentowność w uprawie uzyskuje się już na poziomie plonowania w wysokości 70% plonu pszenic zwyczajnych.
Kolor bursztynu
Komnata to pszenica nowoczesnego pokroju, wysokości 80-90 cm, nie wymagajaca skracania, gdyż nie wylega. Uprawiać należy ją intensywnie, chodzi o dużą zawartość białka w ziarnie. Od zawartości i jakości tego składnika zależy właśnie jakość makaronu. Niespotykaną cechą odmiany jest równomierne rozmieszczenie białka wewnątrz ziarna, co powoduje wysoką szklistość. W przypadku Komnaty wynosi ona 70%, a w przypadku odmian jarych, które dr Bojanowski już zgłosił do rejestracji, 91 do nawet 98%! Jak "na oko" stwierdzić, czy ziarno jest szkliste? Powinno mieć kolor bursztynowy, mienić się pod słońce i być przezroczyste. Masa tysiąca nasion jest bardzo wysoka, przeciętnie 58 g. Odmiana dojrzewa troszkę wcześniej niż tradycyjne - dosłownie 5 do 7 dni. Niby mało, ale to bardzo istotne dla rozplanowania żniw. Komnatę można skosić tuż przed innymi pszenicami. Hodowca zwrócił szczególną uwagę na wykorzystanie przez rośliny dolistnego nawożenia azotem. W tym właśnie kierunku prowadzona jest selekcja. Komnatę azotem nawozi się praktycznie tylko dolistnie. Pozwala to na duże oszczędności. Azot podlega wymywaniu z gleby, a w przypadku suszy nie jest aktywny. Taki sposób dokarmiania to wielkie oszczędności.
Czyżby powtórka z biopaliw?
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE: (5)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (5)