Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy będziemy makaronowym mocarstwem?

  • Autor: Jacek Suchorzebski
  • Data: 15-11-2008, 08:44
Czy będziemy makaronowym mocarstwem?

Najlepsze makarony produkowane są nie z mąki, a z semoliny. To drobniutka kaszka, nieco delikatniejsza od manny. Uzyskuje się ją z ziarna pszenicy durum - w Polsce zwanej twardą. W kraju do tej pory jej nie uprawiano, gdyż rośliny z racji swej ciepłolubności nie wytrzymywały ostrych zim. Większość krajowych makaronów produkuje się z ogólnie dostępnego surowca, a więc pszenicy zwyczajnej, co niestety skutkuje obniżeniem jakości. Tylko największe wytwórnie mogą sobie pozwolić na import surowca.

To jednak może się zmienić. Pszenica ozima KOMNATA to pierwsza dostępna w Polsce odmiana tego gatunku. Wyhodowano ją w HR Smolice, a zadania tego dokonał dr Jarosław Bojanowski. Mimo że Durum to gatunek ciepłolubny, udało się osadzić geny zimotrwałości na genotypie znad Morza Śródziemnego. Proces hodowlany wspomagany był przez olbrzymie chłodnie, w których symulowano ostre mrozy, gdy akurat zima była litościwie łagodna. Pozwoliło to wybrać rośliny przeżywające w skrajnych warunkach.

Czy warto uprawiać Komnatę?

W Europie uprawiana była głównie na południu. Jednak olbrzymie ilości chorób fuzaryjnych (tam występujących) oraz częste susze zniechęciły rolników - nawet Włosi zaczęli ją importować w ilości ponad 1 mln ton rocznie. Może to stworzyć niesłychaną szansę do rozwoju naszego rolnictwa. Aktualnie Komnata jest w ostatniej fazie rejestracji w COBORU i jednocześnie intensywnie się ją rozmnaża. W tym roku planowane są zasiewy na poziomie 2 tys. ha, a w przyszłym 10 tys. ha. Duże zainteresowanie odmianą widać również wśród naszych sąsiadów - zza wszystkich granic.

W warunkach polskich Komnata plonuje bardzo przyzwoicie: na poziomie 5-7 ton/ha. Szczególnie warto podkreślić - przy corocznie nękających nasze pola suszach - że wymaga o wiele mniej opadów od tradycyjnej pszenicy. Ziarno tej odmiany sprzedaje się po około 1,3 tys. zł za tonę, uprawa zapowiada się więc całkiem obiecująco. Rentowność w uprawie uzyskuje się już na poziomie plonowania w wysokości 70% plonu pszenic zwyczajnych.

Kolor bursztynu

Komnata to pszenica nowoczesnego pokroju, wysokości 80-90 cm, nie wymagajaca skracania, gdyż nie wylega. Uprawiać należy ją intensywnie, chodzi o dużą zawartość białka w ziarnie. Od zawartości i jakości tego składnika zależy właśnie jakość makaronu. Niespotykaną cechą odmiany jest równomierne rozmieszczenie białka wewnątrz ziarna, co powoduje wysoką szklistość. W przypadku Komnaty wynosi ona 70%, a w przypadku odmian jarych, które dr Bojanowski już zgłosił do rejestracji, 91 do nawet 98%! Jak "na oko" stwierdzić, czy ziarno jest szkliste? Powinno mieć kolor bursztynowy, mienić się pod słońce i być przezroczyste. Masa tysiąca nasion jest bardzo wysoka, przeciętnie 58 g. Odmiana dojrzewa troszkę wcześniej niż tradycyjne - dosłownie 5 do 7 dni. Niby mało, ale to bardzo istotne dla rozplanowania żniw. Komnatę można skosić tuż przed innymi pszenicami. Hodowca zwrócił szczególną uwagę na wykorzystanie przez rośliny dolistnego nawożenia azotem. W tym właśnie kierunku prowadzona jest selekcja. Komnatę azotem nawozi się praktycznie tylko dolistnie. Pozwala to na duże oszczędności. Azot podlega wymywaniu z gleby, a w przypadku suszy nie jest aktywny. Taki sposób dokarmiania to wielkie oszczędności.

Czyżby powtórka z biopaliw?

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dr Jarosław Bojarczuk 25-11-2008, 12:39:
odmiana Komnata nie jest genetycznie modyfikowana, wyglądem bardzo rózni się od pszenicy zwyczajnej więc nie ma możliwości "wymieszania się z nią", koszty uprawy są identyczne z pszenicą zwyczajną. więcej informacji na www.biosphera.pl
  • dr Jarosław Bojarczuk 25-11-2008, 12:34:
mrozoodporność odmiany wynosi 2 w skali 9 stopniowej
  • dr Jarosław Bojarczuk 25-11-2008, 12:33:
Korekta, autorem odmiany w HR Smolice jest dr Jarosław Bojarczuk

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH