Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dobór odmian jako narzędzie ograniczania zachwaszczenia zbóż w rolnictwie ekologicznym

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Beata Feledyn-Szewczyk
  • Data: 02-07-2012, 18:53

Wstęp

 

W ekologicznym systemie gospodarowania chwastów nie traktuje się wyłącznie jako czynnika ograniczającego plony roślin uprawnych, ale docenia się pozytywne aspekty ich występowania na polach, takie jak: zwiększanie bioróżnorodności oraz stabilności agroekosystemów, dostarczanie pożywienia i siedliska życia wielu pożytecznym gatunkom bezkręgowców i ptaków, uczestnictwo w obiegu składników pokarmowych. Strategia regulacji zachwaszczenia w rolnictwie ekologicznym polega na takim sterowaniu zachwaszczeniem, aby nie powodowało istotnego spadku plonu uprawianych roślin. W tym systemie gospodarowania nie dopuszcza się stosowania syntetycznych związków chemicznych (herbicydów) do zwalczania chwastów. Każdy rolnik musi wypracować własne metody ograniczania zachwaszczenia, dostosowane do warunków występujących w gospodarstwie, posiadanych maszyn i narzędzi, w oparciu o znajomość ekologii dominujących gatunków chwastów [Duer, Feledyn-Szewczyk 2008].

Całokształt zabiegów agrotechnicznych w rolnictwie ekologicznym ma na celu uzyskanie dominacji przez łan rośliny uprawnej nad chwastami. Jedną z metod, przez niektórych uważaną za najtańszą, jest dobór gatunków i odmian roślin o cechach morfologicznych sprzyjających większej konkurencyjności w stosunku do chwastów. Wybierając odmiany do uprawy w gospodarstwie ekologicznym należy przede wszystkim zwracać uwagę na ich podatność na choroby, wrażliwość na szkodniki oraz zdolność konkurowania z chwastami, a nie kierować się tylko ich potencjalną możliwością plonowania.

Czynniki wpływające na konkurencyjność odmian zbóż w stosunku do chwastów

Badania wykazały, że na konkurencyjność roślin uprawianych w zwartym łanie w największym stopniu wpływają: jakość ziarna siewnego (co rzutuje na równomierność wschodów), liczba roślin na jednostce powierzchni (rozstawa rzędów i roślin w rzędzie), kierunek rzędów oraz dobór odmian [Eisele, Kőpke 1997]. Odmiany roślin zbożowych, ze względu na różnice w cechach morfologicznych, wykazują odmienny potencjał w konkurowaniu z zachwaszczeniem w łanie. Największą zdolność konkurencyjną mają odmiany charakteryzujące się dużą dynamiką wzrostu początkowego, dużą wysokością, rozkrzewieniem, powierzchnią liści oraz poziomym ich ustawieniem, w połączeniu z małą wrażliwością na choroby, co przedłuża czas utrzymywania się ulistnienia. Cechy te rzutują na zdolność zacieniania powierzchni gleby, a tym samym na ilość promieniowania aktywnego fotosyntetycznie przenikającego w głąb łanu, które wpływa bezpośrednio na rozwój chwastów [Seavers, Wright 1999].

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH