Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dobór odmian zbóż do uprawy w gospodarstwach ekologicznych

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Dr Krzysztof Jończyk
  • Data: 12-05-2011, 09:39

Od kilkudziesięciu lat obserwuje się wzrost zainteresowania rolnictwem ekologicznym i żywnością produkowaną metodami ekologicznymi. W Polsce wyraźny wzrost zainteresowania ekologicznym sposobem gospodarowania wystąpił dopiero po integracji Polski z UE. W latach 2004-2008 liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych wzrosły 4-krotnie.

Dane z końca 2009 roku wskazują że ogólna liczba gospodarstw ekologicznych mających certyfikat i będących w trakcie przestawiania na ten sposób gospodarowania wynosiła 17 423, a całkowita powierzchnia użytków rolnych w tych gospodarstwach przekroczyła 367 061 tys. ha, co stanowiło 2,3% użytków rolnych w Polsce. Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce wynosi około 21 ha UR i jest 3-krotnie większa od średniej wielkości ogółu gospodarstw rolnych. W gospodarstwach ekologicznych (z certyfikatem i w okresie przestawienia) zbożami obsiewa się około 36-40%, a roślinami pastewnymi 43-48% powierzchni gruntów ornych (tab. 1). W strukturze zasiewów ogółem w Polsce udział zbóż wynosi ok. 73%, a roślin pastewnych 9% [Rolnictwo ekologiczne... 2007-2008],

W gospodarstwach ekologicznych uprawia się mniej niż w konwencjonalnych: pszenicy ozimej, pszenżyta i jęczmienia jarego, natomiast więcej: pszenicy jarej, owsa i mieszanek zbożowych. Z jednej strony wynika to z: mniejszego zagrożenia zbóż jarych występowaniem chorób grzybowych, szkodami w skutek wymarzania, łatwiejszym opanowaniem zachwaszczenia, a z drugiej - potrzebami rynku, znaczeniem zbóż jarych jako roślin ochronnych dla uprawy mieszanek motylkowato-trawia- stych. W gospodarstwach ekologicznych uprawa roślin motylkowatych jest niezbędna ze względu na zabezpieczenie zasobów azotu w glebie, a tym samym jego zbilansowanie. Rośliny motylkowe mają ponadto wysoką wartość przedplonową i bardzo korzystnie wpływają na ogólny stan żyzności gleby [Jończyk 2005, Korbas 1998],

W rolnictwie ekologicznym, ze względu na wyeliminowanie przemysłowych środków produkcji, dobór odmian nabiera szczególnego znaczenia. W intensywnych sposobach produkcji ochrona roślin i nawożenie stanowią wydzielone elementy technologii, które umożliwiają przynajmniej częściową kompensację uproszczeń i błędów w agrotechnice oraz umożliwiają sterowanie łanem w trakcie wegetacji. Podstawowymi czynnikami limitującymi plonowanie zbóż w gospodarstwach ekologicznych są: zachwaszczenie, nasilone występowanie chorób grzybowych oraz niedostateczne zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe, głównie w azot. Znaczenie czynników ograniczających plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach produkcji pokazują dane uzyskane w doświadczeniach prowadzonych w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (tab. 2) [Kuś 1998, Kuś i in. 2010],

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH