Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Owies nagoziarnisty - agronomia i zastosowanie

  • Autor: Danuta Leszczyńska - Nasza Rola
  • Data: 07-03-2011, 19:32

Zbyt duży udział zbóż w strukturze zasiewów w naszym kraju, a jednocześnie zmniejszający się udział owsa, odznaczającego się właściwościami fitosanitarnymi, jest zjawiskiem niezbyt korzystnym.

Przyczyną mniejszego udziału owsa w strukturze zasiewów jest spadek pogłowia zwierząt przeżuwających i niedostateczna wartość pastewna owsa oplewionego dla zwierząt monogastrycznych.

W 2010 roku w krajowym rejestrze odmian znajdowały się cztery nagoziarniste (nieoplewione) odmiany owsa: Polar, Cacko, Siwek i Maczo. Nieoplewione formy owsa łączą w sobie bardzo dobrą wartość pastewną ziarna (najwyższa wśród zbóż zawartość białka i tłuszczu, niska zawartość włókna) z właściwościami fitosanitarnymi i mogą przyczynić się do wzrostu powierzchni uprawy owsa.

Nagus plenny jak Siwek

Na posiedzeniu Komisji rejestrowej COBORU 20 stycznia 2011 roku do krajowego rejestru wpisano nową odmianę Nagus.

Plenność tej odmiany jest na poziomie najlepszej zarejestrowanej odmiany Siwek. Ponadto charakteryzuje się ona dużą tolerancją na niskie pH gleby, co jest ważne ze względu na duży udział gleb kwaśnych w Polsce. Nowa odmiana Nagus, w porównaniu do wzorcowej odmiany Siwek, posiada nieco wyższą zawartość białka i tłuszczu oraz wyraźnie większą gęstość ziarna w stanie zsypnym. Na uwagę zasługuje mała ilość oplewionych ziaren.

Brak plewki otaczającej ziarno, a znaczna zawartość w nim białka (13-17%) i tłuszczu (7,5- 8,5%) oraz wysoka strawność (92%) czynią owies nieoplewiony przydatnym do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej i drobiu, co odróżnia go od owsa oplewionego. Praktycznie ziarno owsa nieoplewionego można wykorzystać w żywieniu wszystkich zwierząt gospodarskich.

Wartość biologiczna białka jest najwyższa wśród zbóż, charakteryzuje się bowiem dużą zawartością lizyny i metioniny oraz małą zawartością prolaminy. Tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe stanowi o wysokoenergetycznej wartości tego ziarna. Brak łuski powoduje, że owies nagoziarnisty plonuje znacznie gorzej niż oplewione odmiany owsa.

Na podstawie badań prowadzonych w IUNG - PIB w Puławach można stwierdzić, że wymagania glebowe nagoziarnistych odmian owsa są podobne do wymagań odmian owsa oplewionego.

Nieoplewiony owies udaje się na wszystkich glebach, które dobrze utrzymują wodę. Może być uprawiany na glebach zwięzłych gliniastych i lekko piaszczystych. Należy unikać gleb suchych oraz płytkich rędzin. Owies ma niewielkie wymagania przedplonowe, najczęściej wysiewa się go po zbożach, chociaż wdzięczny jest za lepsze stanowisko w zmianowaniu (ziemniaki, strączkowe). Nie powinno się go uprawiać po sobie i jęczmieniu. Ogromną zaletą owsa jest jego wysoka wartość przedplonowa, jako rośliny fitosanitarnej, gdyż nie jest atakowany i nie przenosi chorób podsuszkowych (poza Fusarium).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH