Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KFPZ: Zamiast ograniczania produkcji, powinniśmy inwestować w przetwórstwo

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2010, 13:24
Prezes KFPZ: Zamiast ograniczania produkcji, powinniśmy inwestować w przetwórstwo

- Sytuacja producentów zbóż jest dziś bardzo trudna. Jeśli zaś sprawdzą się prognozy, może ona ulec dalszemu pogorszeniu - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż. Obawia się, że utrzymujące się niekorzystne warunki mogą przyczynić się do zmniejszenia produkcji zbóż w Polsce.

- Dziś skarżymy się na brak odbiorców, na nadwyżkę w produkcji zbóż. Zamiast jednak zmniejszać wytwarzanie ziarna, powinniśmy skupić się na przetworzeniu go do produktów gotowych - mówi prezes KFPZ.

Podkreśla, że być może polskie płatki zbożowe, makarony (które już dziś podbijają świat ) czy pellet (ze słabszego jakościowo surowca) będzie łatwiej sprzedawać niż surowe ziarno, zarówno w Polsce, jak i na zagranicznych rynkach.

- Cała Unia boryka się dziś z nadwyżką. Nie możemy czekać, aż ktoś coś dla nas zrobi. Jeśli sami sobie nie pomożemy, to faktycznie produkcja zbóż będzie maleć - zauważa. - Powinny powstawać nowe przedsiębiorstwa specjalizujące się w przetwórstwie zboża. Mogą je tworzyć m.in. grupy producenckie, które wytwarzają dużą masę towarową. Dzięki temu mogłyby produkować wyroby na lokalne rynki w systemie "od pola do stołu" - komentuje.

Jego zdaniem pieniądze na taką działalność można pozyskać m.in. w Agencji Rynku Rolnego czy z funduszy zgromadzonych w ramach PROW.

- Powstałe regionalnie produkty mogłyby w jakimś stopniu wypierać z polskiego rynku wyroby zagraniczne. Aby jednak tak się stało, należy rozwinąć patriotyzm lokalny - mówi Rafał Mładanowicz.

Dlatego reprezentanci KFPZ w strukturach Funduszu Promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych będą starali się uświadamiać społeczeństwo o zaletach wybierania polskich produktów oraz o konieczności rozwoju polskiego rolnictwa w kierunku wytwarzania produktów przetworzonych.

Prezes wierzy, że wzmocnienie przetwórstwa zbożowego przyczyniłoby się do zwiększenia sprzedaży polskiego ziarna.
- Ważne są liczby: 20 proc. populacji zjada 80 proc. produkcji, polityka musi więc iść w kierunku zwiększania produkcji rolnej. Nie możemy ryzykować utratą wyników produkcyjnych - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nemo 29-03-2010, 18:39:
polska to dziki kraj , przetwórstwo nie równa się rolnik
  • przetwórca1 15-03-2010, 17:05:
Idea szczytna, może się nie sprawdzic w naszym kraju - zdecydowana większość klientów w Polsce zwraca uwagę na cenę finalnego produktu i to ona jest wyznacznikiem decyzji zakupowej, a nie jego jakość etc. Dotyczy to różnych branż, w tym przetwórstwa spozywczego. Wąska grupa "świadomych" klientów nie postawi na nogi całej branży, ale edukować ich warto.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 959) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH