Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Putka: Rynek piekarni w Polsce się zmienia (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 27-09-2017, 11:35
Putka: Rynek piekarni w Polsce się zmienia (wywiad)
Stefan Putka, współwaściel Piekarni Cukierni Putka

- Rynek piekarni w Polsce się zmienia, podobnie, jak ma to miejsce w całej Europie. Zamyka się wiele mały piekarni, a powstaje sporo boutiqowych, które produkują na miejscu i sprzedają droższe produkty. Mamy małe rzemieślnicze zakłady, półprzemysłowe i przemysłowe. W Polsce piekarnie bez własnych punktów odbioru i sklepów mają dziś problemy, także związane z dziedzictwem i tym, że młode pokolenie nie chce pracować w tym zawodzie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stefan Putka, współwaściel Piekarni Cukierni Putka.

Portalspozywczy.pl: Jak obecnie rozwija się sieć piekarni-cukierni Putka?

Stefan Putka, współwłaściciel piekarni Putka: Obecnie mamy ponad 110 sklepów firmowych, prawie 30 patronackich oraz ok. 400 odbiorców zewnętrznych. Pod własnym szyldem otwieramy ok. 20 nowych sklepów rocznie.

Nasze produkty dostarczamy na terenie Warszawie i okolic. Mamy też 6 sklepów w Łodzi.

W grudniu 2016 r. ruszyliście z produkcją pieczywa i cukiernictwa bezglutenowego. Skąd decyzja o wejściu w rynek produktów bezglutenowych i jak sprawdził się ten pomysł?

Do rozpoczęcia produkcji bezglutenowej wykorzystaliśmy zakład, który wybudowali nasi rodzice w latach 80. Wiązało się to z dość dużymi nakładami. Przy produktach bezglutenowych mamy do czynienia z osobami chorymi na celiakię. Są więc wyższe standardy sanitarne. Rozbieraliśmy i myliśmy maszyny w odczynach alkoholu i oddawaliśmy co jakiś czas próbki do analiz. Lokal produkcyjny wymagał też całkowitego remontu, wymiany posadzek i tynków.

Jestem zadowolony z wyników tego zakładu. Odpowiada on wprawdzie za 2 proc. całej naszej produkcji, a sprzedaż rośnie bardzo zadowalająco. Osiągnęliśmy poziom produkcji taki, jak zakładaliśmy. Uruchomiliśmy też sklep internetowy z produktami bezglutenowymi i mamy w nim coraz więcej zamówień.

Jak ocenia Pan spożycie pieczywa i rynek piekarnictwa w Polsce?

Możemy mówić o tym, że spadek został zatrzymany. Spożywamy ok. 50 kg pieczywa na osobę rocznie. Szacunki są jednak trudne, ponieważ istnieje tu dużo niejasności, np. czy liczyć do spożycia pizzę czy kanapki sprzedawane w fast foodach. O ile można mówić, że produkcja pieczywa zatrzymała się czy nawet spadała, o tyle zdecydowanie wzrasta spożycie cukiernicze.

Warto zaznaczyć, że rynek piekarni w Polsce się zmienia, podobnie, jak ma to miejsce w całej Europie. Zamyka się wiele mały piekarni, a powstaje sporo boutiqowych, które produkują na miejscu i sprzedają droższe produkty. Ten trend widoczny jest w całej Europie. Mamy małe rzemieślnicze zakłady, półprzemysłowe i przemysłowe. W Polsce piekarnie bez własnych punktów odbioru i sklepów mają dziś problemy, także związane z dziedzictwem i tym, że młode pokolenie nie chce pracować w tym zawodzie. To jest ogólny problem firm rodzinnych. Następca nie chce czasami prowadzić zakładu i takie zakłady się w Polsce zamykają. Piekarnictwo jest obecnie kapitałochłonne. Wymaga też mnóstwa pracy, również w soboty i niedziele.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piekarz NiePutka 09-10-2017, 15:05:
To,że każdy coś wie - nie oznacza jeszcze, że wie prawdę. W mediach jest dużo dezinformacji. Np.obiegowa opinia o dodawaniu środków konserwujących do mrożonego pieczywa nie ma pokrycia w rzeczywistości.
  • Ciastek 29-09-2017, 22:59:
Ciekawe jak duze piekarnie placa vat za ciastka. Czy za piernika itp. jak Modzelewski nakazal wszyscy wielcy i pozostali malutcy jak trzeba placa 23%, czy udaja, że produkt można na 8% sprzedawać :)
  • Misiek 27-09-2017, 13:41:
co za bzdura, że pieczywo mrożone nie jest do odróżnienia od normalnego. przecież każdy wie że to ściema hehe

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH