REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek rzepaku w Polsce i na świecie - prognozy rozwoju produkcji

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Wieś Jutra
  • Data: 29-06-2009, 13:26

Światowa produkcja rzepaku charakteryzuje się wieloletnim trendem wzrostowym. W ostatnim półwieczu zwiększyła się szesnastokrotnie (z 3,6 mln ton na początku lat 60. do ponad 58 mln ton w sezonie 2008/2009), w wyniku pięciokrotnego wzrostu powierzchni zasiewów rzepaku w skali .wiata (z 6,3 do 31,7 mln ha) i trzykrotnego wzrostu jego plon ów (z 0,57 do 1,84 dt/ha).

REKLAMA

ŚWIAT

Duże zainteresowanie rzepakiem na świecie wynika z faktu, że zawiera on 43 do 49% tłuszczu (oleju) i ponad 20% białka. Wyhodowanie odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzw. "00" (o obniżonej zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów) spowodowało, że uzyskany z nich olej i śruta rzepakowa stały się pełnowartościowymi produktami spożywczymi i paszowymi. Dlatego też olej rzepakowy znajduje szerokie zastosowanie we współczesnej diecie ludzi, a śruta lub wytłoki pozostające po ekstrakcji bądź wytłoczeniu oleju są wartościową paszą wysokobiałkową w żywieniu zwierząt jednożołądkowych - świń i drobiu oraz przeżuwaczy. Coraz większe zainteresowanie rzepakiem na świecie wiąże się także z możliwością szerokiego wykorzystania oleju rzepakowego w przemyśle chemicznym i agrorafineryjnym (produkcja biopaliw).

Produkcja rzepaku charakteryzuje się znaczną koncentracją. Ponad 80% światowej produkcji rzepaku uzyskuje się w UE-27, Chinach, Kanadzie i Indiach. UE-27, będąc liderem w światowej produkcji rzepaku, zajmuje czwartą lokatę na .wiecie pod względem powierzchni jego zasiewów (5,0 mln ha średnio w latach 2003-2007). Największa powierzchnia zasiewów rzepaku występuje w Chinach (7,0 mln ha). Drugą lokatę pod tym względem zajmują Indie (6,4 mln ha), a trzecią Kanada (5,3 mln ha). Trzy wymienione kraje mają ok. 70% udział w światowej powierzchni zasiewów rzepaku. Jednakże plony rzepaku uzyskiwane w tych krajach są niskie, w Indiach kształtują się na poziomie poniżej 1 t/ha i należą do najniższych na świecie, w Kanadzie i w Chinach wynoszą 1,5-1,7 t/ha. Najwyższe plony rzepaku notowane są w UE-27. W "starych" krajach członkowskich przekraczają średnio 3 t/ha; w "nowych" są niższe, jednakże najczęściej przekraczają 2 t/ha.

Największymi światowymi eksporterami rzepaku są: Kanada, Australia i okresowo niektóre kraje UE-27, w tym: Polska i Czechy, oleju rzepakowego: Kanada i kraje "starej" UE, a śruty rzepakowej: Kanada, Indie i Chiny. Natomiast największymi importerami rzepaku są kraje Azji (Japonia, Pakistan, Chiny) oraz Meksyk, USA, Kanada, Bangladesz i kraje "starej" UE, oleju rzepakowego. USA, Chiny i Meksyk, a śruty rzepakowej . USA, kraje .starej. UE i kraje Azji (Korea Południowa, Tajlandia, Tajwan i Indonezja).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH