Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tendencje zmian w produkcji i kierunkach wykorzystania rzepaku oraz jej opłacalności

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Wieś Jutra
  • Data: 16-07-2009, 15:11

W Polsce wśród roślin oleistych najważniejszą pozycję zajmuje rzepak. W strukturze powierzchni uprawy wraz z rzepikiem zajmują ponad 95 proc. areału ich produkcji. Równie wysoki jest jego udział wśród roślin oleistych w innych krajach Europy (ponad 80 proc.) [Rocznik Statystyczny 2008].

PRODUKCJA RZEPAKU

W ostatnich latach rzepak stał się najważniejszą rośliną w grupie roślin przemysłowych (ponad 75% w strukturze zasiewów roślin przemysłowych), spychając pod względem powierzchni uprawy na drugie miejsce buraki cukrowe (rys. 1). W strukturze zasiewów ogółem udział rzepaku wynosi zaledwie 6,9% (dane z 2007 r.), co nie stawia nas w czołówce Europy, biorąc pod uwagę możliwości produkcyjne Polski. W minionych latach udział ten wahał się od 2,3% (1996 r.) do 6,9% (2007 r.) [Roczniki Statystyczne GUS].

Rzepak wykorzystywany jest jako surowiec w przemyśle tłuszczowym. Przeznaczany jest on głównie do produkcji margaryn i olejów na cele spożywcze. Nowym obszarem wykorzystania rzepaku staje się także sektor biopaliw. Olej rzepakowy może w tym przypadku stanowić komponent przy produkcji oleju napędowego. W naszych warunkach najważniejszymi czynnikami ograniczającymi powierzchnię uprawy rzepaku są: jakość gleby, niebezpieczeństwo wymarzania, struktura agrarna i dopuszczalny udział rzepaku w strukturze zasiewów (w płodozmianie) [Ku.2009]. Od roku 2000 można było obserwować systematyczny wzrost powierzchni obsiewanej rzepakiem (rys. 2)

Szacuje się, iż w 2008 r. obszar uprawy rzepaku uległ niewielkiemu zmniejszeniu, prawdopodobnie ze względu na pogorszenie opłacalności jego produkcji w stosunku do zbóż.

Część rolników zachęcona wysokimi cenami zbóż, postanowiła zrezygnować z zasiewów rzepaku na korzyść pszenicy średnie plony rzepaku w Polsce są niskie i wyniosły (za ostatnie 25 lat) 21,9 dt/ha (od 16 do ponad 30 dt/ha). Taki poziom plonów był o około 50% niższy niż w innych krajach UE. Na rysunku 3 zaprezentowano zróżnicowanie plonowania rzepaku w Polsce w porównaniu do Niemiec w latach 2000-2008.

WYKORZYSTANIE RZEPAKU

W latach 90. prawie cały produkowany w Polsce rzepak był wykorzystywany przez przemysł tłuszczowy do produkcji olejów i tłuszczów jadalnych. Pomimo nasycenia rynku tłuszcz ów roślinnych przewiduje się dalszy niewielki wzrost ich konsumpcji. Ich spożycie wzrasta kosztem ograniczania spożycia margaryn [www.kzpr.com.pl]. Na rysunku 4 zaprezentowano strukturę spożycia tłuszczów w gospodarstwach domowych. Można oczekiwać, że znaczenie olejów roślinnych w diecie Polaków będzie wzrastało. Częściowo wiązać się to będzie z zakupami oleju z oliwek (z Grecji, Hiszpanii, itd.), jednak jest to także szansa na rozwój produkcji oleju z rzepaku.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • maciek bukalski 09-12-2009, 20:57:
nic sie z tego nie dowiedziałem
  • michal 12-08-2009, 07:52:
Tą kalkulacje to mało kształcona osoba robiła

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH